Studiind proiectul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, am constatat că, în continuare, noile schimbări ale codului fiscal escaladează spirala creșterii taxelor asupra cetățenilor și mediului economic privat, în condițiile în care măsuri similare aplicate începând cu anul 2023 nu au generat reducerea deficitului bugetar, pentru simplul motiv că măsurile promise de guvernanți pentru reducerea și eficientizarea aparatului bugetar sau de îmbunătățire a colectării nu s-au concretizat, limitându-se doar la acțiuni de cosmetizare.
De asemenea, am constatat, fără surprindere de data aceasta, că toate modificările și completările unor acte normative și prorogarea unor termene care privesc membrii Sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională sunt făcute exclusiv în dezavantajul acestora, indiferent dacă aceștia sunt în activitate, rezervă, rezerva voluntară sau retragere. În ceea ce privește pensiile militare, proiectul de ordonanță nu face altceva decât să ne reconfirme totala lipsă de respect pe care guvernanții, clasa politică în general, o au față de cei care și-au slujit țara în condițiile jurământului militar, beneficiarii pensiilor militare de stat fiind singura categorie de pensionari care nu a beneficiat de nici o actualizare a pensiei în ultimii10 ani, inclusiv indexările fiind acordate parțial sau deloc.
Mai grav este că proiectul are prevederi care afectează direct capacitatea de apărare națională.
În condițiile în care Armata României se confruntă cu un deficit de personal în activitate și are o rezervă redusă numeric și îmbătrânită, soluția adoptată de statul român a fost cea a instituirii serviciului militar ca și rezervist voluntar, realizat prin Legea nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.
Deși aprobată încă din 2015, prima recrutare a fost făcuta abia în anul 2017, când au fost încadrate circa 10% din posturile scoase la concurs, procentajul redus de încadrare menținându-se și în următorii ani datorită lipsei de atractivitate financiară. Abia din anul 2021, o dată cu modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 prin Legea nr. 115/2021, publicată în M.Of. nr. 468/2021, modificări și completări care au crescut atractivitatea serviciului militar voluntar și din perspectivă financiară, au început să crească și procentajele încadrării, ajungându-se în 2024 la aproape 100% din funcțiile scoase pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri și un procent apropiat pentru soldați și gradați.
Având în vedere cele de mai sus, este evident că propunerea de modificarea Art. 6 din Legea 270/2015, așa cum este ea trecută în Art. LVII din proiectul de ordonanță de urgență afectează capacitatea de apărare națională prin readucerea rezervei voluntare la situația din anul 2017, lipsind astfel Armata României de singura resursă pentru rezerva de forțe pe care a are practic în acest moment la dispoziție. Consecința modificării art.6 se va materializa într-o reducere cuprinsă între 40 și 70% a venitului net lunar de care rezerviștii voluntari au beneficiat până la finele acestui an.
În consecință, SOLICITĂM Guvernului, în general și Ministerului Apărării Naționale, în special, să elimine acest articol din ordonanță.
În numele Consiliului Director al AORR
Președinte
General maior (r)
Dan-Florin GRECU
Lasă un răspuns