În data de 19.09.2024, în sala de festivități a Complexului Militar Haiducului s-a desfășurat Adunarea Generală a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.Mulțumiri pe această cale gazdelor noastre și Comandamentului Logistic Întrunit pentru sprijinul acordat.
Participanți și invitați speciali
La activitate au fost prezente delegațiile desemnate de sucursale AORR dinteritoriu precum și membri AORR din capitală fiind întrunite criteriile de prezență și reprezentare stabilite anterior pentru a declara adunarea constitutivă. Adunarea Generală a fost precedată de activități similare la nivelul fiecărei sucursale județene, prilej cu care s-au discutat, amendat și aprobat toate proiectele documentelor aflate pe ordinea de zi.
Ne-au onorat invitația de participare la activitate reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale din structurile cu care asociația noastră conlucrează în mod frecvent pe problematici specifice domeniului de activitate. Dl. gl. mr Roșu Valeriu, reprezentantul locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a subliniat în cuvântul său relațiile bune de cooperare cu AORR și a reiterat sprijinul și deschiderea departamentului din care face parte și a instituției militare în general, față de toate structurile asociative punctând totodată necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la înregistrarea modificărilor de statut și a numărului de membri în conformitate cu noile cerințe legislative, pentru a putea beneficia de sprijin financiar din partea ministerului. Am fost bucuroși să avem alături de noi reprezentanții structurilor asociative partenere din Sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională cu care împărtășim interese comune și cooperăm pentru punerea lor în practică.
Ne-au fost alături și reprezentanții Asociației Cercetașilor Tradiționali ACT-RO, cu care am avut și planificăm să avem în continuare o serie de activități comune, motiv pentru care la finele adunării s-a parafat și Acordul de parteneriat între cele două asociații.
Un bilanț impresionant
Audiența a fost informată despre prodigioasă activitate desfășurată de AORR în perioada scursă, de mai puțin de un an, de la anterioara adunare generală. Asociația noastră și-a îndeplinit și de această dată obiectivele statutare. Dovadă stau cele peste 150 activități/proiecte planificate, organizate și desfășurate la nivel central sau local, în țară și peste hotare prezentate în detaliu în Raportul de activitate (pentru a vizualiza raportul, click pe RAPORT AORR 2024)
Ghidul rezervistului voluntar, în cele două module, reprezintă „nava amiral” a proiectelor AORR. Redactat într-un format de buzunar și într-un stil practic și direct, ghidul stă la îndemâna utilizatorului oferindu-i rapid informații de referință în toate specialitățile relevante la niveltactic. Accesibil oricând și oriunde, fiind disponibil și în format electronic, ghidul devine instrument foarte util și un veritabil facilitator pregătirii rezerviștilor.
Seminarul pentru tinerii ofițerilor în rezervă (YROS) din iunie 2024 activitate organizată sub egida Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă (CIOR) și desfășurată de către AORR cu sprijinul Academiei Forțelor Terestre. Aprecierile pentru standardul calitativ al activității nu au întârziat să apără transformându-se chiar în propunerea din partea CIOR de a organiza acest seminar și în următorii 3 ani, AORR obținând deja acceptul și sprijinul MApN pentru aceasta.
Semnificative sunt și participările la competițiile practic-aplicative la nivel internațional (MILCOMP, Talinn, Estonia; Best Sniper 24 – Vaud, Elveția; Șnurul de aur – Bruchsal, Germania) unde membrii AORR au obținut rezultate foarte bune contribuind astfel la consolidarea profilului României pe dimensiunea rezervei militare.
O notă aparte dedicăm momentului aniversar din 19 iulie a.c, când asociația a organizat un Seminar și a un Bal dedicate sărbătoririi împlinirii a 20 de ani de activitate neîntreruptă 2004-2024. N-a fost întotdeauna așa cum ar fi trebuit, darAORR a trecut proba timpului și a maturității aflându-se astăzi la un nivel corespunzător cu un profil distinct în domeniul forțelor de rezervă.
Semnalăm și activitatea internațională prin participarea la lucrările Congreselor deiarnă și de vară ale CIOR și mai ales contribuțiile de substanță ale AORR larevizuirea documentelor de referință NATO în domeniul forțelor de rezervă.
Nu uităm nici de implicarea fermă a AORR în toate acțiunile inițiate și organizate în privința pensiilor militare de stat, inclusiv în protestele din mai și iunie. Ca de fiecare dată AORR a evidențiat și sintetizat disfuncționalitățile în conținutul și aplicarea legislației și a actelor normative subsecvente, atitudinile și comportamentele factorilor politici responsabili față de drepturile pensionarilor militari și modul în care acestea au afectat onoarea și demnitatea militarilor în rezervă.
Președintele de onoare. Noua conducere a AORR și planuri de viitor
Un moment emoționant l-a reprezentat cea de a doua trecere în rezervă a domnului General-Locotenent (rtr) dr. Virgil BĂLĂCEANU, de data aceasta de la conducerea asociației. În cei 10 ani în care a condus asociația, domnia sa a avut o contribuție de excepție la promovarea AORR pe plan național și internațional, dedicația și eforturile depuse fiind recunoscute în unanimitate de cei prezenți prin alegerea sa în funcția de Președinte de onoare al AORR.
De asemenea, cu unanimitate a fost ales noul Consiliu Director al AORR, format din 15 membri. Președinte al AORR a fost ales domnul General-maior (r) Dan GRECU, prim-vicepreședinte domnul General de brigadă (rtr) Marin ALNIȚEI, iar secretar general domnul Colonel (r) Avram IANCU.
Pentru anul 2025 și în perspectivă, AORR și-a stabilit deja cursul prin aprobarea mesajului AORR (Mesajul AORR după AG 2024), a unor modificări de Statut, a Planului cu principalele activități și a bugetului aferent.
Direcțiile principale pe care asociația își va concentra eforturile sunt: apărarea și promovarea drepturilor militarilor activi, în rezervă, retragere și a rezerviștilor voluntari; susținerea Ministerului Apărării Naționale, în general și a Statului Major al Apărării, în special, în tot ceea ce ține de problematica forțelor de rezervă și promovarea carierei militare; cercetarea științifică în domeniul securității și apărării naționale, susținerea industriei naționale de apărare; pregătirea rezerviștilor voluntari și acțiunile conexe; cooperarea internațională în cadrul CIOR și prin parteneriate bilaterale.
Capitalizăm rezultatele obținute deja, care ne oferă stabilitate și siguranță, continuăm să consolidăm profilul distinct dobândit și suntem pregătiți să abordăm noi provocări și să explorăm noi oportunități.
Împreună suntem mai puternici!
Lasă un răspuns