Generalul Virgil Balăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles si fost sef al Brigazi Multinationale din Sud-Estul Europei, a explicat, pe intelesul tuturor, de ce dronele rusesti nu pot fi doborâte, chiar dacă intr pe teritoriul tarii noastre.
O drona ruseasca a intrat, in noaptea de sâmbata spre duminicã, pe teritoriul României, parasindu-l catre Ucraina. Multi s-au intrebat de ce drona ruseascã nu a fost doborâta, mai ales ca doua aeronave F-16 au executat o misiune de Politie Aeriană si au urmărit-o până a iesit din tara noastre. Generalul Balăceanu a explicat, la Stirile TVR, că aeronavele rusesti nu pot fi doborâte, chiar dacă violeaza teritoriul României.
Motivul? Legislata româneascã nu permite, la ora actuală, combaterea dronelor.
„Din nefericire, legislatia actuala nu permite combaterea. Ca atare, de la bun inceput, trebuie sa spunem: da, au fost ridicate in foarte scurt timp aeronavele F-16, pentru misiunea de Politie Aeriana, dar oricare dintre noi, dacã deschidem Legea 257 (n.r. – Legea 257/2001) privind combaterea sau modul de actine impotriva aeronavelor care intra neautorizat in spatiul aerian, o sa vedeti ca acolo sunt opt pasi, obligatoriu, de realizat, inainte de a declansa nimicirea unei aeronave pilotate.
Si noi vorbim aici, sigur, de aeronave fara pilot. Ca atare, F-16 si celelalte mijloace nu pot sa faca decât o inregistrare si o urmarire. Problema se pune, si aici trebuie sa ne raspunda politicieni (.) astfel incât astfel de mijloace, fie că vorbim, iata, de drone care au intrat – e adevarat – pentru scurt timp in spatiul aerian al României sau, mai grav, de drone in deriva, care pot cadea cu un impact inclusiv vizând victime umane,nu pot fi combatute de catre mijloacele pe care le avem in dotare”, a explicat generalul Virgil Balaceanu, la Televiziunea Româna.
Solutia? Politicienii trebuie sã modifice legislatia
„Pentru modificarea legislatiei, Ministerul Aparari sunt convins cã a pregatit amendamentele la aceste legi, dar se pare ca nu s-a dat unda verde, din informatiile mele, pentru circuit interinstitutional si sa fie adoptate, cu celeritate, in aceasta sesiune in Parlament.
Ori, politicieni sunt foarte preocupati acum – stim cu totii – cu campania electorala, nu cu problematica legata de modul in care legislatia permite fortelor armate – mai ales fortelor aeriene, fortelor navale, dar nu numai – combaterea acestor drone. Este un exemplu aceast drona care a intrat, pentru scurt timp, in spatiul aerian, find la pace, nu putea sã fie lovita nici cu F-16, nici cu alte mijloace antiaeriane aflate in zona”, a mai explicat cunoscutul general.
Comunicatul Ministerului Apararii:
“Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile si de infrastructura portuara din Ucraina, in dimineata zilei de 8 septembrie, in proximitatea frontierei cu România. Centrul National Militar de Comanda (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgent privind instituirea măsurilor de alertare a populatiei din judetele Tulcea si Constanta, find transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert. Incepând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Fortelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situatiei aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat si urmarit de catre sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat in spatiul aerian national si care a parasit teritoriul national spre Ucraina. Situatia evolutiei acestei drone a fost monitorizat si de cele două aeronave F-16, care au revenit n baza in jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicata probabilitatea existentei unei zone de impact pe teritoriul national, intr-o arie nelocuita, in proximitatea localitaii Periprava. Fortele Ministerului Aprarii Nationale executa, incepând din aceasta dimineata, cu mijloace aeriene si cu echipe la sol, cercetari in zona.MApN a informat si informeaza in timp real structurile aliate cu privire la situatile generate de atacuri, ramânând in contact permanent cu acestea.
Ministerul Aprarii Nationale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federatia Rusă impotriva unor obiective si elemente de infrastructura civila ucrainene, care sunt nejustificate si in grava contradictie cu normele de drept international”.
Lasă un răspuns