Generalul-maior (r) Dan-Florin Grecu: Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”?

Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” este difuzată de DefenseRomania în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00. Invitatul lui Tudor Curtifan din această ediție a podcastului este generalul-maior (r.) Dan Grecu.

Subiectul ediției va fi transferul controversat al unui sistem Patriot românesc în Ucraina. Uite Patriot, nu e Patriot, în contextul în care oficialii români par să se joace cu cuvintele și declarațiile.

Pe lângă „uite Patriot, nu e Patriot”, generalul (r) Dan Grecu va aborda și alte subiecte de interes privind securitatea României și Armata țării noastre în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina.

Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția din 31 mai 2024, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, pe www.DefenseRomania.ro, dar și pe pagina de YouTube, unde vă invităm să apăsați butonul „Subscribe” („Abonează-te”).

 

Patriot pentru Ucraina, un meci politic între Președinție și Guvern

 

Amintim că la începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis, prezent în vizită oficială Statele Unite ale Americii a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina.

E vorba de un sistem din cele trei aflate în curs de operaționalizare. Sistemul care e deja operațional nu va fi trimis Ucrainei.

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost intrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discutie. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Iohannis.

Președintele României a mai adăugat că negocierile pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei se poartă nu pentru cel operațional, ci pentru unul din cele aflate în proces de operaționalizare.

Ulterior premierul Marcel Ciolacu a declarat că „Ministerul Apărării are rețineri” în ceea ce privește trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.

„Conform Constituției României președintele țării e comandantul suprem al Armatei, dar nu am avut o discuție cu el încă, după vizita pe care a efectuat-o în SUA. Domnul ministru al Apărării are rețineri mari să trimitem unul din sisteme (n.r. – Patriot) Ucrainei, însă decizia se ia cu președintele în interiorul CSAT. Vom lua cea mai înțeleaptă decizie pentru România”, a punctat premierul Ciolacu, imediat după anunțul președintelui.

Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”? Generalul-maior (r) Dan-Florin Grecu: Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”?

 

SURSA: https://m.defenseromania.ro/uite-patriot-nu-e-patriot-de-ce-se-joaca-oficialii-din-romania-cu-subiectul-patriot-pentru-ucraina-generalul-dan-grecu-vine-la-obiectiveuroatlantic_628519.html

Despre Admin_DT 116 articole
AORR Cluj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*