
În ciclul de manifestări dedicate aniversării a 20 de ani de la înființare, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), prin Grupul de Lucru pentru Rezerva Voluntară, lansează acțiunea umanitară „Rezerviștii voluntari dăruiesc o picătura din sufletul lor“, o campanie pentru donarea de sânge și/sau de înregistrare în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).
Acțiunea este prevăzută să se desfășoare în perioada 1 – 30 aprilie 2024, în toate cele 36 de județe în care funcționează sucursalele AORR, fiind chemați să participe în special rezerviștii voluntari membrii ai asociației pentru a da încă o dovadă și un model de responsabilitate civică. Bineînțeles, invitația este deopotrivă adresată tuturor membrilor AORR și, prin intermediul și cu sprijinul acestora, membrilor de familie, prietenilor și cunoscuților, în fapt tuturor celor care înțeleg importanța acestei acțiuni derulate în sprijinul semenilor noștri aflați în nevoie.
La nivelul Sucursalelor AORR activitatea va fi organizată și coordonată de Birourile Executive în cooperare cu structurile medicale locale competente. La nivelul municipiului București, activitatea este organizată împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, din strada Doctor Constantin Caracas nr.2.
Detalii privind modul concret de acțiune vor fi comunicate prin doamna Raluca RĂDULESCU, telefon 0734 612 638 care este și coordonatorul la nivel național al campaniei.
De asemenea, mai jos sunt prezentate o serie de informații referitoare la donarea de sânge și/sau de înregistrare în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Fiecare dintre noi poate face diferența dintre viață și moarte!
Dacă ai decis să te alături în această campanie, te felicităm și îți mulțumim din inimă pentru alegerea făcută! Dacă n-ai făcut-o încă, te așteptăm.
Un singur donator de sânge poate salva viețile a trei oameni!
Donarea de sânge este un act voluntar, anonim, un barometru al educației și civismului existente în rândul populației. Implicarea necondiționată la nivel individual și comunitar arată atât un nivel ridicat al înțelegerii nevoilor celor aflați în suferință, cât și o contribuție la realizarea coeziunii sociale, parte a procesului de maturizare și conștientizare a rolului pe care îl avem ca indivizi în menținerea vieții în cadrul comunităților din care facem parte.
Dorim ca prin acțiunea noastră să evidențiem modelul social pe care îl reprezintă rezervistul voluntar, un om cu valori și principii solide, dedicat apărării patriei, susținerii și conservării vieții. Adăugând valorii sale sociale și calitatea de donator de sânge, rezervistul voluntar român este atent la echilibrul fragil al vieții sale și al celor din jur, fapt pentru care se îngrijește nu numai de propria sa sănătate fizică și psihică, dar și înțelege suferința celor din jur și se implică în a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, fiind speranță pentru un viitor continuu al umanității, AICI și ACUM !
România se află, din păcate, pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge, doar 1,7% din populația adultă fiind participantă în acest proces. Prin această campanie, promovăm donarea de sânge benevolă, ca gest responsabil, altruist, independent de interese materiale, care contribuie la creșterea siguranței sistemului transfuzional.
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești câteva condiții. În primul rând, trebuie să fii sănătos. Apoi, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate corporală mai mare de 50 Kg și o tensiune arterială bună. Nu poți fi donator dacă suferi de boli de piele, ulcer, hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, diabet zaharat, boli de inima, miopie sau cancer, ai donat sânge în ultimele 70 zile sau ai fost supus unei intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
O donare înseamnă recoltarea a 450 ml de sânge și se realizează în circa 10 minute. Cu două zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice, iar în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și aport de lichide. Testările biologice obligatorii pentru fiecare donare de sânge, în conformitate cu exigențele Directivei 2002/98/CE şi cu reglementările naționale, sunt: hemoglobina sanguină, grupa ABO şi Rh D; Anticorpi anti-HIV 1 şi 2; Ag HBs; Anticorpi anti-HCV; Anticorpi anti- HTLV; diagnosticul serologic al sifilisului; ALT (alanin-amino-transferază).
Donarea de sânge aduce atât beneficii stării de sănătate individuale prin creșterea imunității și reducerea cu circa 30% a riscurilor de paralizie și accident vascular, cât și financiar-materiale prevăzute în legislația națională, respectiv un set de analize; adeverință pentru transport, redus cu 50% pe mijloacele de transport în comun din localitatea de domiciliu (inclusiv metrou în București), o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/facultate, bonuri de masă în valoarea de 280 lei pentru fiecare donare (H.G. 1364/2006 cu modificările și completările ulterioare).
Un gest aparent simplu contează enorm pentru o persoană aflată în suferință!
În ceea ce privește transplantul de CSH (celule stem hematopoietice) acesta reprezintă un tratament care poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemia, limfomul anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.
Dacă ai între 18 şi 45 de ani, ești o persoană sănătoasă, poți să te înscrii în Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Vei completa un set de formulare privind decizia de a a deveni donator(oare) de celule stem hematopoietice. Sunt obligatorii pentru înscriere Formularul de consimțământ și chestionarul medical care conține date personale.
Ori de câte ori un pacient cu cancer de sânge sau altă boală hematologică severă are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, se căută în registrul conectat cu cele din întreaga lume pe cineva care este identic genetic pentru acel pacient.
Dacă sunteți perechea lui, veți fi contactat și vi se va cere să donați, dacă sunteți sănătos și încă doriți să faceți acest lucru. Este foarte important să vă actualizați datele de contact, astfel încât să puteți fi contactați atunci când este nevoie.
Dacă vrei să te înscrii on-line în Registru (RNDVCSH ) completează atent în formularul din
link-ul de mai jos cu datele tale de contact și adresa completă unde dorești să primești trusa de
recoltarea a 15 ml de sânge pentru analize gratuite care includ: determinarea grupei sanguine și Rh,
testarea unor boli infecțioase transmisibile și determinarea profilului HLA.
Lasă un răspuns