Cele 4 scenarii din doctrina nucleară a Kremlinului – documente clasificate obţinute de Financial Times.

Rusia ar fi dispusă să apese pe butonul nuclear mai repede decât a admis vreodată, arată o serie de documente clasificate obţinute de Financial Times. Kremlinul ia în calcul folosirea armelor nucleare tactice chiar şi în scenarii mai puţin grave, iar China este menţionată printre principalele ameninţări.

Oficial, doctrina nucleară a Kremlinului prevede 4 scenarii în care Vladimir Putin ar putea autoriza un atac nuclear şi toate se referă la o agresiune militară împotriva Federaţiei Ruse.

Documentele obţinute de Financial Times arată, însă, că Moscova ar fi dispusă să lanseze atacuri cu arme nucleare tactice şi în situaţii mai puţin grave, precum pierderea a 20% din flota de submarine cu rachete balistice intercontinentale.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Ei (ţările occidentale) trebuie să înțeleagă că și noi avem arme. (…) Există, de asemenea, arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor. (…) Toate acestea reprezintă o ameninţare reală a unui conflict cu utilizarea armelor nucleare, ceea ce înseamnă distrugerea civilizaţiei.

Statele Unite au taxat imediat discursul „iresponsabil” al liderului de la Kremlin, dar alte state NATO au devenit mai precaute. Germania, de pildă, a renunţat să mai trimită rachete Taurus Ucrainei, pe motiv că un astfel de proiectil ar putea lovi, din greşeală, Moscova.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: “Nu este pentru prima dată când asistăm la o retorică iresponsabilă din partea lui Vladimir Putin. (…) Nu avem niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară și vom continua să monitorizăm acest lucru cu atenție.”

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: “Este o armă care nu este nici măcar cea mai puternică – un lansator de rachete HIMARS este mult mai performant decât un Taurus – dar care are o rază de acțiune de 500 km și care, dacă este folosită greșit, poate atinge o țintă undeva în Moscova.”

Potrivit documentelor scurse în presă, Rusia ar fi luat în calcul o lovitură cu arme nucleare tactice pentru a descuraja adversarul şi pentru a încheia mai rapid conflictul. Experţii cred, însă, că un astfel de scenariu e puţin probabil.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: “La ora actuală, Federația Rusă este în ofensivă pe toate direcțiile (…) De ce ar folosi acum arma nucleară tactică? Sunt într-o situație disperată? Nu. (…)  Posibil să folosească arma nucleara tactică, de putere mică sau foarte mică, în condițiile în care ar fi pericolul să piardă Crimeea. Vedem acum ca Rusia pierde Crimeea? Noi vedem acum ca rușii câștigă mai mult teritoriu față de zonele, aliniamentele pe care se găseau.”

Kremlinul ar fi simulat şi un atac nuclear împotriva Chinei. Alexandru Grumaz: “Scenarii pot să existe la orice, la orice neînţelegere poate să existe un scenariu. (…) Militarii aşa analizează. Statul Major analizează toate scenariile posibile, chiar şi alea care ţi se par, la un moment dat, fantastice.” 

sursă – tvrinfo.ro 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*