Seminarul internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere – YROS 2024

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) a organizat, în perioada 26 februarie – 1 martie 2024, Seminarul pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere (Young Reserve Officers Seminar – 2024), activitate găzduită de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Desfășurat pentru a doua oară în România, seminarul a reunit tineri ofițeri în rezervă din Austria, Canada, Danemarca, Georgia, Elveția, Țările de Jos și România. Seminarul a urmărit familiarizarea participanților cu specificul, organizarea și funcționarea Alianței Nord-Atlantice. Astfel, pe agendă au fost incluse, printre altele, subiecte referitoare la procesul de luare a deciziilor, planificarea operațională la nivel tactic, managementul și procedurile aplicate în situații de criză, aspecte referitoare la apărarea cibernetică, războiul informațional sau tehnici de negociere. Dezbaterile, desfășurate în plen și pe grupuri multinaționale, au oferit și un bun prilej de analiză a contextului de securitate la nivel european și global, una din zilele seminarului fiind dedicată acestui scop.

De asemenea, seminarul a oferit oportunitatea ca fiecare națiune să prezinte în cadrul unui „country brief” specificul rezervei armate din statele de origine, iar participanții să se cunoască, să stabilească legături la nivel personal și asociativ și să inter-reacționeze în problemele referitoare la activitatea lor.

Un interes deosebit au arătat participanții pe timpul vizitelor cuprinse în program.

Astfel, la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au putut afla despre modul în care tinerii români se pregătesc pentru a deveni ofițeri și de a vedea la fața locului facilitățile educative, de instruire și de trai puse la dispoziția studenților pe timpul pregătirii profesionale.

Cu prilejul vizitei la Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est, cursanților li s-au prezentat informații despre această importantă structură multinațională găzduită de țara noastră, au avut ocazia să-i cunoască pe cei care lucrează în comandament, ofițeri români și din statele aliate și mai ales s-au bucurat de posibilitatea de a dialoga direct cu comandantul corpului, domnul general maior Cristian Dan.

Organizatorii au avut în atenție și partea culturală a seminarului, toți participanții având oportunitatea să viziteze două instituții culturale de prestigiu pe care le găzduiește municipiul Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.

Consiliul Director al AORR mulțumește pe această cale Statului Major al Apărării,  comandantului și personalului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est pentru deschiderea arătată și sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea seminarului. Aceleași calde mulțumiri le adresăm și conducerii și personalului celor două instituții culturale sibiene care au contribuit la întregirea acestui frumos și benefic eveniment.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*