Contribuția la revitalizarea forțelor de rezervă la nivel NATO

Comunicat

 


Contribuția la revitalizarea forțelor de rezervă la nivel NATO


 

Unul din subiectele importante aflate, anul acesta, pe agenda de lucru militară a NATO îl reprezintă revitalizarea forțelor de rezervă la nivelul întregii Alianțe Nord-Atlantice și a statelor membre.
În acest demers Statul Major Internațional (IMS) NATO are un rol esențial prin inițierea, în luna februarie 2024, a procesului de revizuire a documentelor aliate de referință în domeniu care au fost elaborate sub egida Comitetului Militar (MC).

Este vorba de MC 0441/2, din 13.03.2012, referitor la cadrul politic privind întrebuințarea forțelor de rezervă în operații precum de MC 0392/1 și MC 0248/2, ambele din 27.07.2012, care privesc organizarea și funcționarea Comitetului Național pentru Forțele de Rezervă (NRFC) și a Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezrevă din NATO (CIOR).

Aceste urmează să fie actualizate și armonizate cu prevederile documentelor politico-militare de primă linie adoptate între timp respectiv Conceptul Strategic al NATO 2022, Strategia Militară a NATO 2019, Conceptul NATO privind descurajarea și apărarea întregii zone euroatlantice (DDA) 2020 și Conceptul fundamental al NATO privind ducerea luptei (NWCC) 2021.

Contribuția/implicarea CIOR și a asociațiilor naționale membre, inclusiv AORR, se realizează prin completarea și transmiterea unui „Chestionar privind politica națională pe problematica rezervei”. Acest chestionar este complex și detaliat pe toate aspectele relevante ale domeniului, iar odată completat va oferi o perspectivă mai clară asupra forțelor de rezervă din fiecare stat membru NATO și deopotrivă o bază și un input valoros în procesul de revitalizare a acestora, la nivelul Alianței.

Conform cerințelor și competențelor, răspunsul național la acest chestionar urmează să fie elaborat până la mijlocul lunii martie 2024 și va reflecta abordarea Statului Major al Apărării față de forțele de rezervă și rezerviști.

Cum problematica rezervei operaționale a României reprezintă o precupare majoră și constantă a AORR, vom sprijini și colabora cu structurile specializate din SMAp pentru a contribui substanțial la formularea răspunsului la chestionarul menționat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*