Selecție pentru competițiile de tir din Germania

COMUNICAT
Selecție pentru competițiile de tir din Germania

 Sâmbătă, 24.02.2024, la Poligonul din Budacu de Jos, jud. Bistrița-Năsăud, a avut loc selecția pentru
lotul de participanți la concursurile internaționale de tir sportiv militar ale rezervistilor organizate în
mod tradițional de rezerviștii din Germania.
Este vorba de Cupa Rezerviștilor (pe echipe) și a Șnurul de Aur (la individual) aflate anul acesta la a
50-a ediție și care se vor desfășura în perioada 5-7 iulie 2024 în poligonul militar Bruchsal din BadenWürttemberg, Germania (http://www.pokalwettkampf.de/).

Reamintim că la ediția de anul trecut (30 iunie – 2 iulie 2023) România a avut participanți la ambele competiții obținând rezultate remarcabile. La competiția individuală au fost nouă participanți, iar cinci dintre aceștia au urcat pe podium câștigând 1 șnur de aur, 2 șnururi de argint și 2 de bronz. La Cupa Rezerviștilor au participat două echipe care au ocupat onorantele locuri 4 și 13 ținând cont de faptul că au fost în total 84 de echipe.
Preselecția de la Bistrița a fost pregătită și coordonată din partea AORR de cap.rz.vol. Cosma Marian
cu sprijinul asigurat de către instructorii poligonului dintre care unii sunt chiar rezerviști voluntari și
membri AORR, precum cap.rz.vol. Sasu Ramona.

  Dacă la numărul deloc neglijabil al celor înscriși la preselecție 22 (dintre care 5 femei), adăugăm și faptul că aceștia și-au asigurat cheltuielile de participare (inclusiv transport și cazare) realizăm măsura interesului de care s-a bucurat activitatea în rândul rezerviștilor voluntari din toată țară. Activitatea a debutat la ora noua, când participanții au fost întâmpinați de personalul Poligonului, iar dupa înscrierea/verificarea documentațiilor legale necesare, au fost pregătiți in detaliu asupra condițiilor de tragere (ex. reguli de siguranta în poligon; cunoașterea armamentului; posibile incidente/accidente și modul de rezolvare).

  Astfel, “înarmati” nu nu’mai cu curaj si dorința de calificare, dar și cu cunoștințele teoretice și deprinderile practice necesare, participanții au parcus probele preselectiei care n-au fost deloc ușoare. Acestea au presupus trageri cu diferite categorii de armament (pistol Heckler and Koch cal. 9×19 mm, distanta 25 m, din poziția în picioare nerezemat; pusca de asalt AR-15, calibru 223, distanta 100 m, poziția în picioare nerezemat ; pusca Savage cu luneta calibru 300 WIN, distanța de 100 de m, poziția așezat rezemat) și aruncarea grenadei (distanța de 10 m din pozitia culcat).

Participanții au avut nevoie de concentrare maxima și prezență de spirit nu numai pentru obținerea punctajului necesar pentru calificare, dar și pentru a face față unor încercări inedite inerente la tragerea pentru prima dată cu acest tip de armament (recul mare al puștii SAVAGE calibru 300 WIN, greutate in sustinere la pusca cal 223 sau cea cu luneta) sau la aruncarea cu grenada în condițiile impuse. Dupa 4 ore de activitate intensă au fost selecționați 12 rezerviști voluntari care au avut cele mai bune rezultate la categoria lor (10 bărbați si 2 femei). Aceștia vor constitui trei echipe de bază si una de rezerva la ediția aniversară a celor două competiții internaționale din Germania. De notat că una dintre echipe este mixtă.
Ca întotdeaună, drumul este mai important ca destinația. Pentru toți participanții activitatea a fost o experiență memorabilă care a deschis apetitul pentru participări ulterioare, cu mai mult interes și cu șanse sporite de a fi și selecționat. Astfel, ca lecție identificată și sperăm, cât mai rapid pusă în practică, participanții au luat decizia de a forma in cel mai scurt timp un program de antrenament
personal (atat de tragere cat si de la aruncarea cu grenada).

De menționat și faptul că alături de candidații pentru concursul de tir din Germania, s-au antrenat în Poligon și rezerviștii voluntari care vor constitui lotul pentru alte două competiții sportive ale rezerviștilor de anul acesta MILCOMP 2024 si BEST SNIPER 2024. Așadar, timpul petrecut în poligon a fost deopotrivă un bun prilej de schimb de experiențe și bune practici între membrii AORR care împărtășesc interese comune care nu numai că pun preț și eforturi pentru pregătirea lor, dar sunt și animați de dorința de a o dovedi în competiții dedicate.

Felicitari tuturor! Mult succes celor selecționați!

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*