Miza scutului antirachetă de la Deveselu

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad a declarat pentru Europa Liberă faptul că scutul de la Deveselu a fost modernizat in 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Europa Liberă a intervievat analisti militari, specialiști în relații internaționale si oameni politici încercând să descifreze care este impactul acestei modernizări în contextul schimbărilor geopolitice actuale.

Datorită contextului actual de securitate și a schimărilor strategice din anul 2022, marcate de comasarea trupelor rusești în Ucraina, NATO  a adoptat noi concepte strategice, considerând Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa spațiului euroatlantic. Numeroși generali și lideri politici atrag atenția asupra faptului că, in cazul unei eventuale înfrângeri a Ucrainei, Rusia ar putea să își extindă ofensiva dincolo de granițele acesteia.

Președintele Asociației în Rezervă din România, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fostul reprezentat al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a explicat prin interviul său acordat pentru Europa Liberă ce ar putea însemna această modernizare a scutului și cum ar putea să influenteze dinamica geopolitică contemporană.

SURSA:https://www.youtube.com/watch?v=JR-OZZfWybI

Despre Admin_DT 116 articole
AORR Cluj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*