Propunerea-apel din partea AORR pe problematica pensiilor militare


ASOCIAȚIA OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
MEMBRĂ CIOR – CONFEDERAȚIA INTERALIATĂ A OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ

Str. Traian, nr.3, bloc E.6, ap. 49, sector 3 www.aorr.org.ro; office@aorr.com.ro


Către: Președinții tuturor structurilor asociative din SAOPSN

București, 1 februarie 2023

Domnule președinte,

 

În linie cu prevederile statutare și cu obiectivele declarate, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) acționează permanent pentru dezvoltarea respectului pentru valorile democratice, inclusiv în ceea ce privește apărarea și promovarea drepturilor membrilor săi prin exercitarea mecanismelor aferente. Deopotrivă, AORR acționează pentru consolidarea/dezvoltarea relațiilor de colaborare și conlucrarea cu alte organizații și asociații din țară și din străinătate pe teme de interes comun.

Iar pensiile militare de stat, cu toată problematica aferentă, reprezintă una dintre temele comune de maxim interes pentru toți membrii structurilor asociative pe care le reprezentăm. Cu atât mai mult cu cât recentele modificări ale codului fiscal făcute prin Legea nr.282/2023, au adus încă o povară fiscală care afectează pensionarii militari din intreg Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

În concret, începand cu 01 ianuarie 2024, prin aplicarea art.101 Cod fiscal, acestora li s-a aplicat o nedreaptă și neînțeleasă supraimpozitare, care corelată cu o incoerentă și neclară punere în practică a condus la o scadere substantiala a venitului pensionarilor militari, în special cei ieșiți inainte de septembrie 2017. O masură în esență discriminatorie si sancționatorie care încalca drepturi și prevederi esențiale din Constitutia Romaniei, care se adaugă la actiunile exercitate constant împotriva pensionarilor militari.

AORR consideră că, în completarea și susținerea demersurilor sindicale, este nevoie și de o nouă formă coordonată și unitară prin care să fie apărate drepturile membrilor din structurile asociative din SAOPSN – acțiunea în instanță.

Așadar, vă propunem să ne unim eforturile și să capacităm membrii din asociațiile pe care le reprezentăm pentru a pune în practică, în mod concertat, o astfel de acțiune la instanțele de pe întreg teritoriul țării. În anexele prezentei scrisori, vă punem la dispoziție modelul unei astfel de acțiuni și precizările aferente.

Suntem convinși că prin motivația atent și profesionist invocată (cu consultarea unor colegi magistrați), dar mai ales prin amploarea și efectul de multiplicare, demersul are un potențial substanțial pentru recuperarea prejudiciilor suferite de cei vizați, dar mai ales pentru îndreptarea și punerea lucrurilor pe făgașul lor firesc.

Firește că, în aceeași idee a intereselor comune și a acțiunilor coordonate, suntem din capul locului de acord ca paternitatea demersului să fie asumată la nivelul Forumului SAOPSN, dacă se va aprecia în acest fel. Ba chiar credem că ar fi extrem utilă o astfel de abordare putând constitui exact dovada și semnalul de unitate pe care le așteaptăm cu toții.

Împreună putem face diferența!

Cu convingerea ferma în succesul unei acțiuni comune, va rog sa primiti, domnule Președinte, din partea mea personală și a AORR, asigurarea deplinei mele consideratii pentru dumneavoastră și membrii structurii asociative pe care o reprezentați.

 

 

PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
Gl.lt.(rtr.) Virgil BĂLĂCEANU

 

ANEXE//Propunerea-apel AORR- problematica pensiilor militare

 

 

 

2 comentarii

  1. Am fost ofiter de artilerie ,stagiu de cotizare 47 de ani, doresc recalcularea pensiei dupa principiul contributivitatii (doresc sa fiu egal cu toti romanii civili). Nu doresc majorarea pensiilor militare! Doresc dreptate si echitate !
    Doresc sa nu mai fiu discriminat in raport cu civilii care au realizat acelasi numar de puncte cu mine. Am observat ca reprezentantii militarilor nu doresc echitate si dreptate . Sustin ca au cotizat ,dar refuza princiliul contributivitatii. Cred ca ar fi corect ca pensionarii militari sa poata opta pentru recalcularea pensiilor in functie de stagiul de cotizare realizat ,punctele acumulate si a punctelor de stabilitate.

  2. S-a făcut o mare nedreptate.
    Nu pot sa înțeleg cum l-au găsit pe cel care a aplicat intr-un mod aberant art 101 din L282/23.
    As dori sa știu cine a fost acest individ.
    Sunt convins ca în final se vor recupera sumele reținute hotelier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*