Sedința Consiliului Director al AORR din 11.01.2024

Comunicat 

Sedința Consiliului Director al AORR din 11.01.2024

Debut în forță și perspectivă ambițioasă pentru noul an – noi membri, multiple activități interne și internaționale,  grupuri de lucru revigorate (inclusiv pe problematica pensiilor militare de stat).

Încă sub auspiciile începutului de An Nou, AORR a marcat debutul activității pentru 2024 prin ședința Consiliului Director, desfășurată în data de 11.01.2024 care a setat parametrii și reperele unui parcurs care se arată mai substanțial și mai ambițios pentru acest an.

Evenimentul a fost găzduit de Statul Major al Forțelor Terestre (SMFT) prin amabilitatea conducerii acestei instituții și a reunit membrii titulari ai CD AORR și o serie de invitați speciali în fața unei agende de lucru substanțiale prin diversitate și importanța subiectelor abordate.

Președintele AORR, dl.gl.lt.(rtr.) Virgil Bălăceanu a deschis lucrările CD subliniind importanța demersului și supunând validării noii membri și biroul executiv din cadrul Sucursalei AORR OLT. Ulterior, s-a luat act de stadiul pregătirii și s-au avizat demersurile necesare pentru organizarea și desfășurarea unor acțiuni/evenimente din planul de activități al AORR pentru 2024 precum:  Seminarului Tinerilor Ofițeri Rezerviști (YROS) din 26.02-01.03.2024 în găzduirea Academiei Forțelor Tereste de la Sibiu; Vizita AORR în Republica Moldova și întâlnirea cu omologii moldoveni (început de septembrie, se așteaptă confirmarea părții moldovene); Simpozionul și Balul dedicate Zilei AORR și planificate pentru 18.07.2024 la Sala de Marmură respectiv la Restaurantul din cadrul Cercului Militar Național.

Aprobarea termenilor de referință pentru grupurilor de lucru constituite de AORR și dezbaterile asociate  au relevat atât spectrul divers al domeniilor de interes pentru Asociație (ex. pensii militare, industria de apărare, resurse umane, analiză strategică, rezerviști voluntari, securitate cibernetică, relații internaționale) cât și preocuparea pentru canalizarea cu eficiență a expertizei membrilor spre obținerea de rezultate concrete în raport cu obiectivele formulate.

A reținut atenția expunerea invitatului special dl. col.(r) magistrat Udrea care a punctat o serie de elemente relevante care ar putea fi avut în vedere pentru promovarea intereselor membrilor AORR pe linia pensiilor militare de stat, inclusiv în ceea ce privește actualizarea acestora proporțional cu măririle salariale din activitate. CD AORR a apreciat că identificarea și punerea în practică a unor demersuri sistematice și coordonate, pe mai multe planuri, inclusiv în instanță pot prefigura un succes pe această linie care să atragă mai mulți susținători, și astfel, să crească potențialul reușitei. Ca urmare, Grupul de Lucru pentru Pensii Militare al AORR  urmează să analizeze în detaliu situația și să propună modalitățile concrete de acțiune, în baza cărora și după o consultare prealabilă cu Forumului structurilor asociative din SAOPSN, CD AORR va decide calea de urmat pe această speță.

S-a convenit continuarea evocării, în orice context în care este angajată AORR sau membrii acesteia, și cu precădere în aparițiile media, a necesității adoptării modificărilor și completărilor la pachetul de legi din domeniul apărării cu diligența și celeritatea cerute de contextul de securitate actual.

A fost aprobat și programul de evaluare și selecție a echipei MILCOMP Estonia, în perioada iulie-august 2024 (data exactă urmează se se comunice de organizatori) precum și mandatul delegației AORR participante la Congresul de iarnă al CIOR 30.01-02.02.2024, Bruxelles. S-a discutat de principiu, urmând ca definitivarea să fie făcută on-line, participarea la întâlnirile, pe teritoriu, cu rezerviștii voluntari în perioada ianuarie-februarie 2024. Similar, au fost discutate și adoptate decizii, după caz, pe aspecte ce țin de administrarea Asociației (cotizații, salarizare contabil, formular de înscriere cu GDPR etc.).

Se intenționează ca ședința CD AORR din februarie să se desfășoare la sediul SMFN ocazie cu care va fi organizată și o întrevedere cu reprezentanți ai SMFN și SMFA. Data exactă va fi comunicată ulterior după ce va fi convenită cu structura care va găzdui evenimentul. Agenda se prefigurează deja a fi una de substanță.

Comunicat

Intrevedere cu reprezentanții SMFT și decorarea unui membru AORR

Lucrările Consiliului Director AORR din data de 11.01.2024 au fost precedate de o întrevedere cu conducerea și experți ai SMFT în cadrul căreia a fost abordată problematica Batalioanelor de infanterie de rezervă.

Prezentările și discuțiile care au urmat au relevat atât demersurile desfășurate și rezultatele obținute în constituirea acestor unități precum și preocupările pentru soluționarea oportună a dificultăților inerente, inclusiv a aspectelor identificate la nivelul comandanțiilor acestor unități.

In context, a fost evidențiat de ambele părți și Ghidul de pregătire al rezervistului voluntar  – apreciat ca fiind de un real folos nu numai pentru rezerviștii voluntari ci chiar și pentru militarii în activitate.

Un proiect de success al AORR, finalizat prin implicarea personală și dedicată a gl.bg.(rtr.) Radu Mihai, în cooperare strânsă cu experții din forțele terestre.

Acesta a fost și motivul pentru care, la finalul întrevederii, gazdele au pregătit un moment surpriză. Astfel, Șeful SMFT, dl.gl.lt. Ciprian Marin, a conferit și decorat personal pe dl.gl.bg.(rtr) Radu Mihai cu ”Emblema de Onoare a Forțelor Terestre” în aplauzele celor prezenți.

Dincolo de elementul surpriză, momentul a fost mai degrabă încărcat de trăire și semnificație decât de festivism și protocol, reușind astfel, o recunoaștere sinceră și binemeritată a unor eforturi susținute în sprijinul unei cauze, în realizarea unui obiectiv, cu dedicare și de calitate. Surpriza și emoțiile au fost vizibile pe chipurile tuturor.

 

Felicitări!

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*