Războiul din Ucraina, analizat de un general român: „Nici americanii în Irak nu s-au confruntat cu așa fortificații”

Controfensiva ucraineană din 2023 a eșuat, însă persistă totuși întrebarea dacă Ucraina putea mai mult în fața unor linii fortificate nemaivăzute, dar și ce se va întâmpla în 2024, când ucrainenii vor primi noi arme.

Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază, din 2024, după anunțul președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut trecerea la o defensivă totală. Omul care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, generalul (r) Virgil Bălăceanu,, a analizat, pentru „Adevărul”, ceea ce s-a întâmplat în 2023 și ceea ce ar putea urma în acest an.

Înaintea ofensivei ucrainene care a început vara trecută s-a creat un entuziasm general, dar eșecurile în fața rușilor au condus la o stare de spirit opusă.Ce a urmat? În tensiunea generată de înfrângeri, au apărut conflictele lui Zelenski cu comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, respectiv cu primarul Kievului, Vitali Kliciko.

Și tot în ultimele luni au apărut și reproșurile aduse de consilierii occidentali generalilor ucraineni, care nu ar fi adoptat cea mai bună tactică și strategie în fața Rusiei, dar și cele ale Kievului, care pretinde că nu a fost suficient sprijinit, deși a primit sute de miliarde de dolari și de euro și arme la care alte armate nici nu ar fi visat.

Efectele unei analize greșite

„Întotdeauna când nu faci o analiză echilibrată, treci de la o stare de extaz la cealaltă stare de agonie. Dacă faci o analiză echilibrată, continui să vezi lucrurile într-un echilibru al analizei. Adică, vă amintiți, erau prezentați în media numai dezertori ruși, arme proaste, vechi și ruginite, o armată catastrofală a Rusiei. Au fost multe lucruri false. Noi «l-am omorât» pe Putin de mai multe ori. Pe Șoigu «l-am schimbat» de mai multe ori, l-am omorât de mai multe ori. Și atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum credeam, cădem în cealaltă extremă și vedem numai catastrofe”, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Și nu doar atât. Analiști politici și militari de carieră recunoscuți în toată lumea au pus și ei, fără să vrea, presiune pe ucraineni și au avansat prognoze nerealiste.

Au mai fost și greșeli. Generalul Ben Hodges, pe care de altfel și eu îl apreciez, dar când am citit ce a scris, când spunea că în iunie 2023 că Crimeea va fi a ucrainenilor, am rămas perplex. Repet, perplex! Cum să ajungă să ia atât de ușor ucrainenii Crimeea? Deci și o parte din analiștii occidentali au greșit, pentru că este greu să dai un verdict ca militar, planificarea militară este una și ce se întâmplă pe câmpul de luptă este cu totul altceva. Poți să ai niște elemente de analiză. În momentul în care am văzut că rușii fac lucrări ample de fortificații, am realizat că misiunea ucrainenilor urma să fie extrem de dificilă. Plus că luptau împotriva unor forțe care aveau deja experiență de război”, mai punctează domnul general (r) Virgil Bălăceanu pentru adevărul.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*