1 decembrie 2023, ora 10:00, stațiunea Sinaia, castelul Peleș. Este Ziua Națională, dar și ziua de naștere a lui Ionuț, care ne-a invitat să-i fim alături la ceas aniversar în această frumoasă locație atât de dragă primului rege al României. Dar pentru că este 1 decembrie, intrarea în castel este liberă, așa că la momentul sosirii noastre coada de vizitatori se întinde deja pe zeci de metri. Cum ritmul de avansare era destul de lent, Ionuț scoate din rucsac un teanc de pliante A4, îmi întinde jumătate și mă invită să le distribuim celor din mulțime.
Dar cine este Ionuț?
Născut într-o familie de cadre didactice, cu un bunic care a pus bazele unuia dintre cele mai frumoase muzee de etnografie din țară, Ionuț a fost crescut de mic în spiritul dragostei de țară și al cinstirii eroilor neamului.
Ne știm din copilărie, bunicii noștri fiind megieși în același frumos sat din zona încărcată de istorie a depresiunii Neamțului. Aici ar fi făcut Ștefan cel Mare cu oastea sa ultima haltă înainte de bătălia de la Războieni, în dramatica vară a anului 1476. Spre sud-vest se află Hindău, acea “posadă” a Moldovei unde, în 1395, Ștefan I Mușat îl înfrângea pe Sigismund de Luxemburg, prilej de atestare documentară a Cetății Neamț. Aceasta o aflăm spre nord-vest străjuind târgul cu același nume unde, în 1917 se constituia corpul vânătorilor de munte. Douăzeci și șapte de ani mai târziu, “cavalerii florii de colț” se acopereau de glorie în luptele purtate împotriva trupelor sovietice pe înălțimile de la nord de oraș.
Amândoi am dezvoltat astfel de timpuriu o pasiune comună pentru istorie și pentru instituția militară. El a încercat primul să îmbrace uniforma, ca elev de liceu militar, dar nu a fost să fie. Eu am reușit ceva mai târziu, prin cursul de formare a subofiţerilor în activitate. Și totuși, cariera militară a lui Ionuț abia de acum avea să înceapă.
Ocazia s-a ivit în urmă cu doi ani, cu prilejul unei activități de orientare educațională a elevilor din instituția de învățământ pe care o conduce, când i-am vorbit despre stagiul militar ca rezervist voluntar. Cum această formă de pregătire militară nu afecta exercitarea atribuţiilor sale profesionale, Ionuț s-a înscris imediat pe o funcție de ofițer rezervist voluntar, a trecut cu brio toate probele de selecție și a fost repartizat în unitatea din garnizoana reședință de județ.
La scurt timp s-a înscris în Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, organizație în cadrul căreia se implică cu dăruire în orice activitate de popularizare a instituției militare și de întărire a rezervei Armatei României. În acest context se înscrie și ințiativa de care a dat dovadă în chiar ziua sa de naștere.
La Mulți Ani România, La Mulți Ani Ionuț! Ești un camarad de nădejde și ne mândrim cu faptul că ai ales să faci parte din marea echipă a Armatei României! Avem onoarea să te salutăm!
text și fotografii: Plt.maj. Mugurel OLARIU
Lasă un răspuns