Generalul (r.) Virgil Bălăceanu analizează întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping din prisma reîmpărțirii sferelor de influență și a relațiilor militare.
Întâlnirea care a avut loc, la San Francisco, între președinții Joe Biden și Xi Jinping nu a devenit istorică doar grație faptului că liderul chinez a revenit pe pământ american după șase ani. Dincolo de încercarea de detensionare a relațiilor politice, într-un context mondial care miroase a praf de pușcă, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu atrage atenția asupra faptului că asistăm la reîmpărțirea sferelor de influență, consemnată printr-o înțelegere clară sau consființită printr-un acord tacit între SUA și China.
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu: „Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping stabilește echilibrul. Asistăm la reîmpărțirea sferelor de influență”
La finalul summitului SUA – China desfășurat la San Francisco, Sky News remarca faptul că încercarea de normalizare a relațiilor dintre cele două state, inclusiv din punct de vedere militar, este un aspect constructiv, menit să detensioneze situația alimentată de ultimele evenimente internaționale. De altfel, opinia publică internațională a răsuflat ușurată la finalul întrevederii dintre cei doi lideri planetari, iar motivele sunt lesne de înțeles…
„Prezența lui Xi Jinping în SUA și întâlnirea cu președintele american Joe Biden este un lucru util, deoarece stabilește un echilibru. Indiferent de dorința lui Vladimir Putin, care dorește o societate multipolară, lumea noastră este bipolară. Cei doi mari actori ai lumii sunt Statele Unite ale Americii, cu forța sa pe care nu trebuie să o mai descriem, și China, care nu cred că mai poate fi considerată o putere emergentă”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, generalul (r.) Virgil Bălăceanu.
Fostul reprezentant al României la Cartierul General al NATO a reamintit faptul că „în continuare, autoritățile de la Beijing consideră că au o stare economică și socială care plasează China în rândul statelor emergente. Dar trebuie să recunoaștem că, la ora actuală, China este a doua putere mondială a lumii. Nu știu dacă în cadrul discuțiilor particulare viitoare dintre cei doi lideri, Joe Biden și Xi Jinping, vor împărți sferele de influență, așa cum se întâmplă evenimentele cu marile puteri”.
„Din acest punct de vedere, uneori apare și un gen de acord tacit asupra influenței unui stat într-o anumită zonă. Vă ofer un exemplu. SUA, ca de altfel și Federația Rusă s-au retras din Africa. În schimb, China a preluat perimetrul respectiv, fiind foarte interesată mai ales de resurse. Așadar, direct sau indirect, asistăm inclusiv la reîmpărțirea acestor sfere de influență”, a adăugat partenerul nostru de dialog.
Beijingul, lider în BRICs, Washingtonul, „mareșalul” NATO
Discuția legată de influență a continuat, sub aspect economic și militar, cu privire la organizațiile în care SUA și China dețin hegemonia. Aspectul este foarte important, având în vedere faptul că, timp de mulți ani, dincolo de diferențele ideologice esențiale și de „tachinările” militare, se vorbește despre un adevărat război economic desfășurat între cele două forțe.
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu s-a referit inclusiv la aspectul economic, esențial pentru axa Washington – Beijing: „În BRICs, un grup deja foarte puternic și care se va dezvolta și nu va mai avea aceleași valențe, oare cine este actorul principal? Cu siguranță, China! În același timp, SUA rămân actorul principal din NATO”.
Reamintim faptul că BRICS este un acronim care se referă la titulatura „Building Better Global Economic BRICs”, inventată în anul 2001 și care se referea la schimbările ce au loc la vârful politicii economice mondiale. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Arabia Saudită și Iranul vor face parte din BRICs. Din acest grup mai fac parte Egiptul și Emiratele Arabe Unite, două state din Orientul Mijlociu, foarte importante în dinamica regională. Toate aceste țări au relații foarte bune cu China.
„Invadarea Taiwanului de către China, o marotă pusă în circulație artificial”
Esența summit-ului de la San Francisco a fost definită inclusiv de președintele american Joe Biden, care a afirmat, la final, în fața camerelor de filmat: „S-au înregistrat progrese reale și a fost reluată comunicarea militară, la nivel înalt”.
„Acest lucru este benefic. Comunicarea militară, mai ales la nivel înalt, presupune încredere și mai înseamnă notificarea activităților militare de ambele părți, astfel încât nicio activitate militară să nu conducă la suspiciunea că este destinată unei agresiuni”, a comentat intervievatul nostru.
Subiectul vine ca o mănușă, deoarece de ani buni s-a discutat în spațiul public despre faptul că între cele două state nu există nici pe departe cea mai bună relație bilaterală din lume, în sensul în care China „ar vrea să invadeze Taiwanul…”. De altfel, inclusiv la Taipei au avut loc demonstrații în cadrul cărora localnicii reclamau o anumită amenințare venită din partea autorităților de la Beijing.
Referindu-se la acest subiect, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a avut o atitudine fermă: „Din punct de vedere practic, cine a afirmat că Xi Jinping dorește să invadeze Taiwanul? Aceasta este o marotă pe care am pus-o noi în circulație. De fapt, este vorba despre poziționarea Chinei, legată de propriul său interes. Acesta constă în faptul că este obligatoriu ca Taiwanul să fie o parte a Chinei, dar acest lucru nu înseamnă că, imediat, Xi Jinping se gândește numai la soluția militară”.
„Cu siguranță există demonstrații de forță și în zonă se găsește o prezență militară consistentă. Însă respectiva asistență vine din ambele părți. Un proces de înarmare accelerat și cu costuri foarte mari se desfășoară și în Taiwan. Forțele americane sunt prezente în zonă, dar în ideea unui echilibru, astfel încât conflictul să nu izbucnească”, a lămurit situația partenerul nostru de dialog.
Actualul președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România a atenționat că, „la ora actuală, nu există niciun fel de indicii potrivit cărora China s-ar pregăti pentru invazia Taiwanului. Dar instrumentul militar poate fi folosit și ca element de descurajare. Evident, forța militară este una dintre componentele forței oricărui stat. În momentul de față, cele două mari puteri ale lumii sunt SUA și China, Statele Unite fiind mult mai avansate din punct de vedere militar față de China”.
Războiul din Israel nu este centrul de greutate al relațiilor diplomatice
Interesele Washingtonului și Beijingului în războiul din Israel sunt de notorietate. Din acest motiv era firesc ca omenirea să aștepte cu sufletul la gură summit-ul de la San Francisco, inclusiv prin prisma unor posibile reacții referitoare la situația din Gaza, acolo unde, în fiecare zi, lucrurile capătă o întorsătură neașteptată. Cu toate acestea, atât Joe Biden, cât și Xi Jinping s-au ferit să ofere declarații oficiale cu privire la războiul dintre statul Israel și teroriștii Hamas. Potrivit intervievatului nostru, explicația logică este următoarea:
„În Fâșia Gaza nu există o implicare directă, însă problema războiului preocupă ambele părți. Dar atât SUA, cât și China sunt prea mari pentru a discuta doar problematica legată de Gaza. Conflictul respectiv este un dosar în care fiecare parte, în speță Washingtonul și Beijingul, au o anumită poziție. Nu cred că acum Joe Biden și Xi Jinping, altfel spus Statele Unite și China, își propun să rezolve problema legată de viitoarea administrație a Fâșiei Gaza”.
De altfel, din punct de vedere strict diplomatic, generalul român a explicat că „întâlnirile de acest tip sunt majore. Fâșia Gaza reprezintă un punct important pe ordinea de zi, dar nu este, în niciun caz, centrul de greutate al relației dintre Statele Unite ale Americii și China”.
„Din punct de vedere militar, cu siguranță că este nevoie de ocuparea Fâșiei Gaza, pentru eliminarea Hamasului, deoarece riscurile sunt enorme. De asemenea, este obligatoriu să existe o administrație militară în perioada de post-conflict”, a conchis generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.
Lasă un răspuns