Sistemul Patriot s-a stricat la exerciții. Domnul general (r) Virgil Bălăceanu: “Acest incident tehnic nu trebuie să fie elocvent. O apărare antiaeriană și antirachetă nu constă numai în lansarea unei rachete. Niciun sistem nu este infailibil”

Domnul general (r.) Virgil Bălăceanu a avut o intervenție, pe B1 TV, în cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru, unde a vorbit despre subiectul referitor la Sistemul Patriot, care a avut câteva probleme, în timpul exercițiilor.

“Acest incident tehnic nu trebuie să fie elocvent. O apărare antiaeriană și antirachetă nu constă numai în lansarea unei rachete. Niciun sistem nu este infailibil”, a spus generalul (r.) Virgil Bălăceanu.

“Sigur că întotdeauna asemenea situații creează spectaculosul. Dincolo de spectaculos, iată, s-a întârziat lansarea celei de-a treia rachetă. Trebuie să plecăm de la premisa că sistemul este performant. Cred că este cel mai performant sistem. Americanii au avut și au războaie, dar mai ales au avut războaie. Americanii și aliații lor, americanii și israelienii pentru că e un sistem dezvoltat împreună, iar sistemul a fost verificat. Acest incident tehnic, care s-a întâmplat în Capu Midia nu trebuie să fie elocvent. De altfel, o defecțiune tehnică a făcut ca sistemul de comunicații între centrul de angajare a țintei și instalația de lansare să nu mai funcționeze temporar și de aici această întârziere.

O apărare antiaeriană și antirachetă nu constă numai în lansarea unei rachete. Niciun sistem nu este infailibil. Nici măcar sistemul Iron Dome, care este diferit de Patriot, are probleme legate de eficiența la țintă. Noi ne așteptăm ca totul să funcționeze în armată și mai ales în războaie, vorbeam de războiul din Israel, perfect și cu acoperire sută la sută, din punct de vedere al eficienței.

Nu, mai apar și asemenea situații. Asta nu înseamnă că nu trebuie să se analizeze, pentru că este un sistem relativ nou, dar el a fost utilizat până la tragerea reală, care este, într-adevăr, tragerea care demonstrează nu numai eficiența sistemului, dar și instruirea personalului, care deservește sistemul, care a fost cauza tehnică și asta trebuie analizat inclusiv împreună cu partenerul american.

Nu mă îndoiesc că partenerul american a fost prezent în poligon, având în vedere că s-a executat tragerea cu muniție reală, cu rachetă reală al primei baterii operaționalizate din regimentul 74 Patriot.”

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu a comentat și discursul propagandistului Vladimir Soloviov

Domnul general în rezervă Virgil Bălăceanu a comentat și discursul propagandistului Vladimir Soloviov, de la postul Rossia-1, care a spus că România ar trebui „bombardată” deoarece românii „au devenit prea aroganți”.

“Sigur că n-am cum s-o iau în serios, dar discursul la un moment dat, evidențiază România.

La o analiză mai atentă, vorbește bine de România, vorbește de bazele militare din România. N-a vorbit de bazele NATO, ci de bazele militare ale armatei României, care ar trebui să fie lovite, mai ales cu sistemele de rachete balistice. Acum, să nu facem o legătură directă cu incidentul din poligonul Capu Midia, însă sistemele antiaeriene Patriot sunt cele mai eficiente împotriva rachetelor balistice.”

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*