S-a întâmplat în 5 noiembrie1889: A avut loc deschiderea oficială a cursurilor Şcolii Superioare de Război, înfiinţată la 8 august1889 printr-un decret al regelui Carol I; şcoala va funcţiona sub acest nume până în 1948 când, printr-un decret al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, va fi desfiinţată, atribuţiile ei fiind preluate de o noua instituţie – „Academia Militară”.
În toamna anului 1897, Școala Superioară de Război s-a mutat în clădirea din actualul bulevard Nicolae Bălcescu (vis-a-vis de sala Dalles), unde a funcționat împreună cu Marele Stat Major, până în anul 1914, și de sine stătătoare până în decembrie 1939, când s-a mutat în actuala clădire, ale cărei lucrări de construcție au început în 16 august 1937, după planurile arhitectului Duiliu Marcu, constructor fiind antrepriza “Inginer Emil Prager”.
Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”, aflată pe şoseaua Panduri, nr. 68-72, în sectorul 5 al Capitalei, beneficiază nu numai de o poziţie dominantă, dar şi de perspectiva deschisă de o largă esplanadă cu spaţii verzi şi un impunător monument dedicat eroilor patriei. Inaugurat în decembrie 1939, edificiul a fost realizat după planurile arhitectului Duiliu Marcu, care l-a conceput în linii sobre, adecvate destinaţiei sale. Universitatea a fost creată în anul 1889, de către generalul Ştefan Fălcoianu, fiind a şasea şcoală de stat major din Europa, alături de cele din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles, având iniţial numele de “Şcoala Superioară de Război”.
Istoria Universităţii Naţionale de Apărare începe din 15 martie 1937, când Adunarea Deputaţilor a votat, în unanimitate, “Legea pentru autorizarea construirii localurilor necesare Şcoalei Superioare de Război”, alocându-se în acest scop fondurile necesare. La 16 august, acelaşi an, s-a turnat primul metru cub de beton armat la fundaţia noului local din şoseaua Pandurilor – Cotroceni, pentru ca la 1 noiembrie să aibă loc solemnitatea zidirii actului de fundaţie, în prezenţa suveranului României, regele Carol al II-lea. Inaugurarea clădirii a avut loc la 6 decembrie. n aprilie 1944, Şcoala Superioară de Război a fost cazată, timp de câteva luni, în localul Şcolii Primare nr. 1 din strada Mihai Viteazul. În clădirea sa se instalase Misiunea Militară Germană pentru Armata de Uscat.
La 29 august 1948, Şcoala Superioară de Război a fost desfiinţată, iar în locul ei a fost creată Academia Militară. La 19 august 1957, apare Academia Militară Generală, rezultată din contopirea Academiei Militare Politice cu Academia Militară. Din iunie 1959, Academia Militară Generală include şi Academia Tehnică Militară. În data de 17 mai 1990, Academia Tehnică Militară a redevenit instituţie de învăţământ separată de Academia Militară. Denumirea universităţii este schimbată, din nou, la 23 aprilie 1991, în ”Academia de Înalte Studii Militare”.
În cadrul acesteia, se înfiinţează Colegiul Naţional de Apărare, ca structură distinctă. La 1 decembrie 1993, s-a constituit Colegiul Superior de Stat Major, structură organizatorică cu funcţionare distinctă în cadrul Academiei. La 15 februarie 1995, s-a constituit Colegiul de Comandă şi Stat Major din cadrul Academiei, cu funcţionare distinctă. În 28 august 2003, instituţia şi-a capătat numele actual, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.
Lasă un răspuns