Generalul (r.) Virgil Bălăceanu: “Un armistițiu este imposibil pentru că ar crea condiții favorabile Hamasului pentru repoziționare, reaprovizionare. Israelul are un scop foarte clar”

Gl. lt. (rtr.) dr. Virgil Bălăceanu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, vineri, că operațiunile miitare vor continua, iar Israelul refuză armistiţiul.

Domnul general (r.) Virgil Bălăceanu a comentat pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, declarația premierului israelian.

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu a declarat că „un armistițiu este imposibil pentru că ar crea condiții favorabile Hamasului pentru repoziționare, reaprovizionare, etc”.

“În primul rând, forțele israeliene sunt într-o operație terestră, operație întrunită în fapt, dar focalizată pe acțiunea terestră ori un armistițiu este imposibil pentru că ar crea condiții favorabile Hamasului pentru o repoziționare reaprovizionare și așa mai departe. La un moment dat, premierul israelian vorbea de o posibilă încetare a focului, dar foarte limitată. Vorbea de ore care pot fi date ca încetare a focului, asta ar însemna ca în perioada respectivă, dacă se va întâmpla, Hamasul să renunțe total la acțiunile militare, inclusiv la lovirea teritoriul Israelului cu proiectile reactive. Și, ca atare, este doar o posibilitate pe care o putem avea în vedere, chiar dacă în acest moment este din nou respinsă. Însă un armistițiu, o încetare a focului, eventuale discuții de pace sunt absolut excluse pentru că Israelul are un scop foarte clar, acela de cucerire militară și administrare militară temporară a Fâșiei Gaza, ca să-și realizeze obiectivul, nimicirea Hamasului, distrugerea infrastructurii Hamas, scoaterea din luptă a elementelor din sistemul de comandă și control, și așa mai departe. Ca atare, nu văd posibil acest armistițiu.

Israelul condiționează, putem acorda probabil o încetare a focului în anumite zile, într-o perioadă limitată, câteva ore, în condițiile în care și voi veți începe eliberarea ostaticilor. Deci aceste jocuri, ele apar. Sunt la un moment dat, jocuri politice, dar în afară de jocul politic sunt încercări de soluționare, cel puțin parțială a crizei ostaticilor.

În aceste condiții, acțiunile militare vor continua, ele sunt centrate acum pe o zonă extrem de complexă, provocatoare, centrată pe Gaza City, acțiuni în suburbii și se pare, încercuirea orașului Gaza City ar fi soluția militară, cea mai bună, pentru că o încercuire ar duce la condiții foarte dificile de aprovizionare și de aducerea rezervelor Hamasului din afara Gaza City. Pe de altă parte, a creat condiții mai favorabile pentru asalt asupra orașului, fiind un mediu urban destul de complex și unde nu numai sistemul de comandă și control este găzduit al Hamasului, dar și lupta de rezistență gherilo-urbană va fi în mod sigur centrată pe Gaza City.”

 

Interviul integral acordat de către generalul (r) Virgil Bălăceanu, în cadrul postului de televiuziune B1TV:

sursa: https://www.youtube.com/watch?v=bUQr2JKLfnc

 

Despre Admin_DT 108 articole
AORR Cluj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*