Generalul (r) Virgil Bălăceanu, despre românii aflați în Fâșia Gaza: Ce se întâmplă cu cetățenii români de dublă cetățenie, care sunt înscriși, poate, în partidul Hamas?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că în cazul românilor blocați în Fâșia Gaza se continuă negocierile privind plecarea lor din zona de conflict. De asemenea, Ciolacu a mai spus că până în prezent, niciun român nu a reușit să plece de acolo.

Întrebat despre cetățeanul român cu dublă cetățenie răpit de gruparea teroristă, Ciolacu a declarat: „Vom face ce facem cu toți cetățenii răpiți și americani, germani și francezi… există o celulă de criză”.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a comentat, pe B1 TV, în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, declarația premierului Ciolacu pe care a făcut-o despre românii aflați în Fâșia Gaza.

“Îmi amintesc că într-un comunicat de presă sau în mai multe informații venite prin agențiile de presă, ministrul de externe al Egiptului spunea concomitent cu ajutoarele umanitare, cu permiterea accesului ajutoarelor umanitare și lucrul acesta este în desfășurare, nu la nivelul la care s-ar dori, pentru că sunt sute de camioane încărcate cu ajutoare umanitare care așteaptă intrarea în Fâșia Gaza, vom aproba și evacuarea cetățenilor cu dublă cetățenie, deci inclusiv a cetățenilor români cu dublă cetățenie.

Acest lucru, dacă se va realiza, înseamnă că putem spera în evacuarea cetățenilor români cu dublă cetățenie. Sigur că una din întrebări este destul de complexă. Ce se întâmplă cu cetățenii români de dublă cetățenie, care sunt înscriși, poate, în partidul Hamas? Nu le putem exclude. A fi cetățean cu dublă cetățenie româno-palestiniană n-a însemnat și o interdicție ca să fii înscris politic în Hamas, nu neapărat să fie în aripa militară.

Legat de un asemenea aspect, Egiptul va fi primul care va veghea și probabil unde are informații că sunt cetățeni palestinieni cu dublă cetățenie, care sunt și adepți ai mișcării Hamas, nu li se va permite trecerea pentru că pericolul este destul de mare. Egiptul este foarte atent la Hamas, Hamasul avându-și originile în frăția musulmană, ori în Egipt, frăția musulmană este o organizație teroristă în afara legii.”

Domnul general (r) Virgil Bălăceanu este e părere că Egiptul ar urma să facă o triere în ceea ce privește populația care va intra la ei în țară.

„În mod sigur, păi Egiptul are controlul punctului de trecere a frontierei de la Rafah. Ei spun, se trece sau nu se trece, nimeni altcineva.

Și vor colabora fără doar și poate și cu cei din serviciile israeliene de informații. Să nu uităm că Egiptul are un acord de pace cu Israelul, cum de altfel și Iordania are un acord de pace cu Israelul. Problema mai complicată este a celor care sunt ostatici. Avem cetățeni români cu dublă cetățenie, română și israeliană, care sunt ostatici, criza ostaticilor este mult mai complicată.

Puțin probabil să se ajungă la o eliberare a acestora, deși 2 ostatici au fost eliberați, se pare că la intervenția Qatarului. Și atunci plecăm de la concluzia că eliberarea ostaticilor nu poate să fie realizată decât prin cucerirea militară a Fâșiei Gaza, prin descoperirea locurilor în care aceștia sunt deținuți, probabilitatea ca aceștia să fie executați este extrem de scăzută, dar ei vor fi folosiți ca o monedă de schimb.”, a declarat Generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Ce a spus Marcel Ciolacu despre românii aflați în Gaza

„Continuă negocierile, sunt ostaticii ca și prioritate, sunt mutați în sud și acolo s-a făcut un coridor care nu este atacat de niciuna dintre forțe. Știți bine că nu există un interese din partea unei organizații teroriste – Hamas, să elibereze acești oameni și îi folosesc drept scut uman. Noi avem în contiunare un contact cu autoritățile israeliene și nu numai. Sunt 230 de solicitări de a ieși, momentan nu a ieșit nimeni”, a declarat premierul Ciolacu atunci când a fost întrebat despre situația românilor aflați în Gaza.

Gl. lt. (rtr.) dr. Virgil Bălăceanu
Despre Admin_DT 115 articole
AORR Cluj

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*