COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA

– 21 octombrie 2023 –

În zilele de 20 și 21 octombrie 2023, în ciclul de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, 25 octombrie, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a organizat, sub egida Statului Major al Apărării, simpozionul cu tema „Aspecte privind generarea și regenerarea forțelor armate. Rezerva militară națională în contextul riscurilor și amenințărilor contemporane”.

Evenimentul s-a desfășurat la Iași, la Palatul Culturii, în Sala Voievozilor, sub aureola  simbolului patriotic al marilor domnitori ai Moldovei, pornind de la Decebal, Traian şi Aurelian, trecând apoi la întemeietorii statului medieval şi continuând seria conducătorilor acestui teritoriu până la regele Carol al II-lea, galerie zugrăvită pe zidurile acestei monumentale săli.

În deschiderea simpozionului, autoritățile locale, respectiv prefectului de Iași, Petru-Bogdan COJOCARU, primarul municipiului Iași, Mihai CHIRICA și comandantul garnizoanei Iași, colonelul Claudiu TAMAȘ, au salutat inițiativa AORR și au adresat mesaje participanților. De asemenea, cele două asociații de rezerviști din Republica Moldova care au participat la acest eveniment, prin glasul președintelui Asociației Veteranilor și Rezerviștilor din R.Moldova (AVRRM), gl.bg. (r) Vitalie MARINUȚĂ și a președintelui Uniunii Naționale a Veteranilor din Războiul de Independență din R.Moldova (UNVRIM), col.(r) Radu PRISAC, au mulțumit organizatorilor pentru invitație și au făcut scurte prezentări ale preocupărilor și obiectivelor celor două asociații.

Pe lângă cei 14 invitați din R.Moldova, la eveniment au mai participat militari activi din cadrul Bg.15 Mc.”Podul Înalt” Iași, inclusiv comandanți de batalioane, reprezentanți ai Asociațiilor Naționale ale Militarilor în Rezervă și Retragere din cadrul Ministerului Apărării, Ministerului de Interne și Serviciului Român de Informații, filialele Iași, reprezentanți ai Ligii Militarilor Profesioniști și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”,  reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași,  comandanți și reprezentanți ai Centrelor Militare Zonale și Județene din Iași, Vrancea și Botoșani, membri ai Fundației Colegiului Național de Apărare, filiala Moldova, studenți din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și un număr semnificativ de rezerviști voluntari din Iași și alte județe ale țării.

În cadrul simpozionului au fost prezentate și dezbătute subiecte de interes național, printre care: situația actuală de securitate regională, cu accent pe cauzele și efectele războiului ruso-ucrainean, considerații privind caracteristicile de ordin operativ-tactic și tehnic ale acestui conflict, constituirea rezervei militare naționale și în particular a celei de rezerviști voluntari, provocări legate de o posibilă revenire la serviciul militar obligatoriu.

Întrucât unul dintre obiectivele acestui simpozion a fost schimbul de experiență cu partea moldoveană în ceea ce privește pregătirea rezervei militare, reprezentați ai delegațiilor din R.Moldova, formată din cadre militare în rezervă, actualmente șefi de catedre militare la unele universități de peste Prut, au prezentat modul în care se face pregătirea și instruirea elevilor și studenților moldoveni pentru apărarea țării în acest sistem, aspecte din legislația în domeniu și perspectivele trecerii la crearea serviciului militar în rezervă, dar și alte aspecte de interes pentru securitatea regională, precum provocări ale parcursului european al R.Moldova sau pericolul nuclear.

Președintele AORR, gl.lt.(r) Virgil Bălăceanu și președintele AVRRM, gl.bg. Vitalie MARINȚĂ, au discutat problema reprezentării R. Moldova în cadrul Confederației Interaliate a Ofițerilor de Rezervă din NATO și au convenit să planifice o întâlnire dedicată acestui subiect, în cursului anului 2024, la Chișinău.

În ziua de 21 octombrie, a fost organizată o masă rotundă cu participarea AORR, a centrelor militare din zonă, a unor comandați de unități care are încadrați rezerviști voluntari și a unui număr de circa 40 de rezerviști voluntari, cu tema „Aspecte concrete ale programului de constituire a rezervei voluntare”, prilej cu care au fost ridicate și lămurite o serie de aspecte de interes atât pentru rezerviștii voluntari cât și a celor care sunt implicați în recrutarea, selecția și pregătirea lor. O parte dintre concluzii vor fi aduse la cunoștința factorilor de decizie din Statul Major al Apărării.

AORR mulțumește Statului Major al Apărării, personal șefului apărării, general Daniel Petrescu, comandantului Bg.15.Mc. ”Podul Înalt”, Col. Claudiu Tamaș, asociațiilor de rezerviști și veterani din R.Moldova și celorlalte asociații de rezerviști din România prezente la simpozion, comandanților Centrelor Militare Zonale Iași și Vrancea, precum și tuturor participanților la eveniment pentru profesionalismul și interesul dovedit pe timpul dezbaterilor, pentru sprijinul logistic și tehnic acordat și își exprimă convingerea că evenimentul a contribuit în mod benefic la creșterea nivelului de cunoaștere și înțelegere a necesității imperioase de intensificare și grăbire a procesului de renaștere a unei rezerve militare naționale solide, instruite și dotate în acord cu exigențele actuale și cu noile riscuri și amenințări pentru securitatea și siguranța națională.

 

Despre Admin_DT 116 articole
AORR Cluj

1 comentariu

  1. Felicitari AORR , este nevoie urgenta de a se legifera actiunea privind rezerva armatei si la fel de urgent , serviciul militar obligatoriu in ROMANIA. Tara se apara de cate ROMANI si la nevoie impreuna cu aliatii nostrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*