COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA

În data de 25.09.2023, reprezentantul  Asociației Ofițerilor în Rezervă din România/ AORR, domnul Gl.lt. (ret) Dan PLĂVIȚU, vicepreședinte al Consiliul Director al AORR  a participat la întâlnirea bilaterală dintre ”Middle East Political and Economic Institut – MEPEI” , cu care AORR are un acord de parteneriat și ”China Institute for International Strategic Studies”.

Printre participanții la dezbaterea s-au mai numărat:

Partea română : Flavius Caba Maria – președinte MEPEI, Liviu Mureșan  – președinte Euro-defense România, Adrian Severin – fost ministru de externe, fost europarlamentar, Teodor Meleșcanu – fost ministru de externe, ministru al apărării și director SIE, Gl.mr. (ret) Mihai Ionescu, fost director ISPAIM, directori de studii și cercetători științifici din partea MEPEI.

Partea chineză : Major Gen. (r.) Xiaobei LIU, viceprședinte CIISS; Gl.mr. (r.) Qinzhen ZHANG, senior consultant, cercetătorii științifici principali Colonel superior (r.) Liangli ZHONG și Colonel superior (r.) Zunguo ZHANG, alți cercetători  asociați și asistenți CIISS.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor bilaterale au fost:

  • Rolul și perspectivle ”Mecanismului de cooperare China – Statele Central și Est Europene /CEEC”. Acordul de investiții China – Europa.
  • BRICS și Organizația de Cooperare Shanghai. Rolul Chinei într-o lume multipolară.
  • Conflictul Rusia – Ucraina. Dezvoltări posibile, posibilități de declanșare a tratativelor de pace. Refacerea structurii de securitate europene post conflict.
  • Perspectivele și provocările conceptului de ”Autonomie Strategică a Europei”. Tendințe și riscuri ale jocului SUA – Rusia în Europa.

Reprezentantul AORR a prezentat puncte de vedere referitoare la evoluția și stadiul actual al ”Mecanismului de cooperare China – CEEC”, instrument de implementare de către China a strategiei ”Belt and Road Initiative/BRI” în Europa Centrală și de Est, cauze ale scăderii interesului și ritmului de implementare a proiectelor BRI în Europa, așteptările principalilor actori, europeni și occidentali implicați de la evoluția procesului, în perioada de după cel de-al treilea Forum Internațional al Inițiativei Belt and Road, ce se va desfășura în curând la Beijing.

Discuțiile au fost deschise, interesante și au adus noi elemente de cunoaștere a politicii Chinei în ceea ce privește proiectele BRI și cooperarea internațională, în special cu Europa, rolul Chinei într-o lume multipolară, precum și o pertinentă analiză a conflictului ruso-ucrainean și a posibilităților de degenerare a acestuia într-un conflict global.    AORR mulțumește MEPEI și în special președintelui acestuia, Flavius Caba Maria pentru invitație și, în speranța unei colaborări fructuoase viitoare, dorește mult succes institutului în atingerea obiectivelor propuse.

Despre Admin_DT 115 articole
AORR Cluj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*