Generalul Virgil Bălăceanu: Este exclus un conflict între Federația Rusă și NATO la Marea Neagră, în ciuda unor incidente

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat vineri, într-o intervenție în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că este exclus scenariul unui război între Rusia și NATO la Marea Neagră, chiar dacă au existat mai multe incidente în ultima perioadă:

“Retorica politică este una, indiferent de ce parte ne situăm, realitatea este alta. Realitatea ne spune dincolo de anumite incidente, vezi drona Ripper care a fost doborâtă deasupra Mării negre, vezi de partea cealaltă un survol nu a teritoriului NATO de către drone sau bucăți din rachetele lovite pe teriotirul Republicii Moldova, vezi lovirea porturilor dunărene în apropiere de frontiera cu România, respectiv cu NATO, anumite activități care au presupus intervenția poliției aeriene din teritoriile NATO, lucruri mai complicate nu au fost. Noi putem să luăm în calcul așa numitele incidente, dar dincolo de incidente nu putem să luăm în calcul pentru că ambele părți sunt precaute ca să nu se ajungă la o escaladare a conflictului, pe care noi l-am vedea ca un conflict între Federația Rusă și NATO. Excludem o asemenea posibilitate. Un incident nu înseamnă un război. Atunci când Turcia a doborât un Suhoi rusesc nu a început războiul între Turcia și Federația Rusă”.

Pe de altă parte, generalul Virgil Bălăceanu a subliniat cât de importantă ar fi fost crearea unei flote comune la Marea Neagră, inițiativă lansată de România în 2016, dar blocată de Bulgaria:

“Rușii au executat un exercițiu de trageri, trageri reale, în zona exclusivă a Bulgariei, este un lucru pe care legislația dreptului internațional maritim o permite pentru că e zonă economică exclusivă, un teritoriu legat și de o zonă de ape internaționale, nu e vorba de apele teritoriale. Problema este mai veche. În 2016 o inițiativă valoroasă a României la vremea respectivă de constituirea unei grupări navale permanente în sistem rotațional în Marea Neagră, a fost rejectată vehement de Bulgaria care a spus mai bine nu ne ocupăm de fregate și de corvete, mai bine să ne ocupăm de turism. Lucrurile sunt toal diferite acum”.

Despre Admin_DT 115 articole
AORR Cluj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*