Generalul (r.) Bălăceanu avertizează: Poarta Focșanilor e în continuare punctul vulnerabil al Armatei României într-un posibil război

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, atrage atenția asupra vulnerabilității Porții Focșaniului și a Dobrogei, considerând că România trebuie să intensifice exercițiile și să aducă în aceste regiuni o componentă militară mai mare. Acesta e de părere că Poarta Focșaniului ar trebui să fie la fel de importantă precum e coridorul Suwalki în nord-estul Europei.

Coridorul Suwalki este de fapt o zonă slab populată a teritoriului polonez situată între Belarus şi enclava rusă Kaliningrad. Coridorul are o importanţă strategică crucială, deoarece ocuparea sa de către Rusia ar izola statele baltice de restul NATO într-un posibil conflict militar.

Rusia efectuează de mult timp manevre militare în regiune, dar și provocări. Moscova e și ea conștientă de importanța acestui coridor în cazul ipotetic al unui conflict militar cu Alianța Nord-Atlantică.

Poarta Focșanilor, punctul vulnerabil al României. Importanța Porții Focșanilor ar trebui să fie egală cu cea a Coridorului Suwalko.

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) și fost comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3 CNN, atrage atenția asupra importanței strategice a Porții Focșanilor. El e de părere că Dobrogea și Poarta Focșanilor rămân punctele vulnerabile ale României iar țara noastră ar trebui să aibă ca obiectiv recunoașterea acestor zone ca fiind la fel de importante precum e Coridorul Suwalki.

„Trebuie să intensificăm exercițiile, la un nivel cât mai înalt. Adică la nivelul structurilor de bază, batalioane chiar brigăzi. Mai ales dacă vor fi desfășurate în spațiul dobrogean. Dobrogea și Poarta  Focșanilor rămân zone de vulnerabilitate pentru România. Mi-aș dori foarte mult ca noi, prin politica externă și de la nivelul NATO, una tot mai activă și persuasivă, să reușim să dăm o importanță similară Poarții Focșanilor, Gurilor Dunării, așa cum se întâmplă în zona de nord-est cu Coridorul Suwalki.

E greu de găsit răspuns la cum am putea face acest lucru. Dar lucrurile pot fi discutate dincolo de tot ceea ce înseamnă diplomația apărării. Faptul că suntem de mult timp membri NATO, și cu rezultate remarcabile, putem face acest lucru într-o abordare mult mai directă. O abordare mult mai directă care înainte de a ajunge în spațiul de decizie al NATO are nevoie de abordări preliminare mai ales la nivel bilateral.

În Baza Parteneriatului Strategic cu SUA ar trebui să dezvoltăm mai mult din aceste propuneri. SUA vin în întâmpinarea cerințelor noastre, vom vedea dacă se va aproba legea adoptată la nivelul Senatului, urmează Camera Reprezentanților și promulgarea de către președintele SUA. E vorba de Black Sea Security Act care ar însemna mult mai mult pentru o prezență navală a NATO în zona Mării Negre”, a conchis generalul (r.) Virgil Bălăceanu.

Ce este Poarta Focșanilor?

Poarta Focșanilor” este o bucată de teren care se întinde în patru județe – Vrancea, Galați, Brăila și Buzău și se află în sudul zonei operaționale de Est a României. Are o lățime de circa 85 de kilometri și merge în adâncime circa 60 de kilometri, pe direcția Ianca-Nămoloasa-Cudalbi. Limitele geografice ale „Porții” sunt Râmnicu Sărat-Odobești-Panciu la Vest, Tichilești-Brăila-Galați-Foltești și cursurile Prutului și Dunării la Est, Râmnicu Sărat-Sutești-Tichilești la sud și Panciu-Tecuci-Foltești la nord.

Acum trei ani, o dezbatere a think tank-ului CEPA analiza scenariul unui atac al Rusiei, ajungând la concluzia că în 24 de ore „Poarta Focșani” ar cădea din cauza lipsei de infrastructură a României.

În continuare infrastructura militară e una din marile probleme cu care se confruntă țara noastră.

Despre Admin_DT 116 articole
AORR Cluj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*