COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA

– 02 iulie 2023 –

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) s-a înființat pe 02 iulie 2004, în ziua în care se împlineau cinci veacuri de la trecerea, în nemurire și în istorie a marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

          Cu puțin timp înainte să-și dea obsteșcul sfârșit,  domnitorul a chemat “țara” la ultimul lui sfat și, printre altele, le-a spus: ” Boieri dumneavoastră, v-am chemat să mă mărturisesc înainte de moarte, să mă spovedesc țării…..Am moștenit o țară de țărani și vă las o țară de oșteni. În această țară toată populația care știa să țină în mâini numai sapa și coarnele plugului, știe azi să țină în mâna și sabia…”.

          Ca să-l parafrazăm azi, la 19 ani de la înființarea AORR, ar trebui să spunem că ” am moștenit o organizație de câțiva membri, animați de idealul accederii în NATO la acel timp, iar astăzi avem o asociație ”puternică, activă și responsabilă” (deviza AORR), un creuzet al unei viitoare rezerve militare întinerită, robustă, instruită și bine echipată.

          Dacă în acele vremuri, turcii ne doreau un pașalâc al Imperiului Otoman, polonezii – un voievodat al țării leșești, ungurii – un teritoriu al țării ungurești, tătarii – un loc de pășune pentru caii lor, nici azi anumite pretenții asupra integrității și suveranității noastre naționale nu au dispărut. Acum însă trăim în alt context geopolitic, ne simțim mai siguri prin apartenența la NATO și prin relațiile pe care le avem cu mai puternicii lumii. Cu toate acestea, istoria ne oferă nenumărate exemple că tratatele și relațiile nu sunt întotdeauna de ajuns.

          Avem astăzi o armată de profesioniști, instruită după standarde NATO, încă insuficient echipată și dotată cum ne-am dori și ar trebui, dar pe cale să o facă. Suferim însă destul de mult pe linia Rezervei Militare. Am neglijat-o mulți ani, încă o abordăm cu timiditate la nivel instituțional și nici nu luăm exemplul statelor din jurul nostru care au realizat atât amenințarea, mai ales în noul context geostrategic și militar, cât și necesitatea unei rezerve militare suficiente și eficace.

          Tocmai de aceea, AORR militează activ pentru ca România să fie capabilă să își respecte rezerviștii și drepturile lor, să își apere independența și teritoriul național așa cum au reușit de cele mai multe ori înaintașii noștri. În acest sens, obiectivul esențial al AORR rămâne reconstruirea Forțelor Militare de Rezervă, iar demersurile pentru dezvoltarea unui corp puternic de rezerviști voluntari se înscrie în acest demers.

          Pe 02 iulie 2023, la 19 ani de la înființarea AORR, Consiliul Director AORR, din inițiativa și cu sprijinul unor inimoși rezerviști voluntari, a organizat o întâlnire de socializare, ocazie cu care s-a reușit o mai bună cunoaștere între membrii AORR, s-au prezentat și s-au discutat aspecte de interes pentru asociație, s-a consolidat coeziunea de grup, au fost salutați noii membri înscriși în AORR (membri plini, asociați și susținători) și s-a sărbătorit în mod deosebit de plăcut Ziua AORR.

          Consiliul Director mulțumește și pe acestă cale gazdei noastre, familiei sale, tuturor participanților la eveniment și tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la succesul acestei minunate sărbători!

VIVAT, VIVAT AORR !

Despre Admin_S 66 de articole
Head_Admin WebCom Responsible

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*