RAPORT MISIUNE UCRAINA

CAMPANIE UMANITARĂ2 februarie  – ASOCIAȚIA OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ  DIN ROMÂNIA MEMBRĂ A CONFEDERAȚIEI INTERALIATE A OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN NATO (CIOR)    
Vicepreședinte  Adriana BRUMARU  

  RAPORT     MISIUNE UCRAINA campanie umanitară decembrie 2022 – ianuarie 2023    
Se împlinește în curând un an de când s-a declanșat agresiunea rusă asupra Ucrainei, de când se încearcă subjugarea Ucrainei și anihilarea identității lor naționale.           
Așa cum știți zeci de rachete ruse cu rază lungă de acțiune au brăzdat Kiev, Harkiv, Odesa, Dnipro, Bakhmut și alte orașe ale Ucrainei. Am văzut recent în media și m-a impresionat în mod profund imaginea unui bloc de locuințe de 9 etaje din Dnipro care a fost făcut una cu pământul. Au rămas 10 supraviețuitori dintre care și un copil de 3 ani. Numărul morților a rămas necunoscut până astăzi. Ucraina a vărsat deja atât de mult din propriul ei sânge!            
Un adevărat prieten al Ucrainei este și Dl. Gen.brg. (r) Vitalie Marinuța, fost Ministru al Apărării în Republica Moldova (2009 -2014) iar astăzi este  Președintele Asociației Veteranilor și Rezerviștilor din Republica Moldova cu care am semnat în toamna anului trecut un Acord de Parteneriat.            
Am pornit împreună cu dânșii, cu sinceritate și compasiune, cu demnitate și curaj, o inițiativă a rezerviștilor voluntari – membri ai Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) – Proiectul umanitar transfrontalier MISIUNE UCRAINA!   Cu credința că Unirea face puterea, în fața tiraniei – ne ridicăm, nu ne aplecăm!  Așa să ne ajute Dumnezeu!           
Noi, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România al cărui Președinte este Dl. Gen. lt. (r) Virgil Bălăceanu ne-am asociat și cu Asociația Ruscovan din Cluj Napoca al cărui Președinte este Dl. Vasile Ruscovan –  un alt prieten al Ucrainei.            
Am organizat colectarea și transportul pachetelor cu donații de la Sucursalele AORR București, Bistrița, Cluj, Neamț, Suceava, Prahova, Timiș și Sibiu la depozitul Asociației Ruscovan din Apahida, str.  Libertății nr. 37, jud Cluj. Am sortat cutiile pe categorii de produse, le-am paletizat, le-am încărcat într-un camion, am pregătit documentele vamale, am însoțit și monitorizat transportul către Ucraina.                                                                                                                                           
Campania umanitară MISIUNE UCRAINA a demarat la începutul lunii decembrie 2022 și  s-a finalizat în perioada 26-29 ianuarie 2023 pe traseul Apahida(Cluj) – Dej – Uriu – Beclean – Șintereag – Viile Cristurului – Podirei – Șieu Măgheruș – Crainimăt – Unirea – Livezile – Piatra Fântânele – Poiana Stampei – Podu Coșnei – Dealu Floreni – Dorna Candrenilor – Vatra Dornei – Iacobeni- Mestecăniș – Valea Putnei – Pojorâta – Sadova – Paltinu – Marginea – Rădăuți – Dornești – Vama Siret (punct de trecere a frontierei – ieșire din țară spre Ucraina) – Cernăuți (Ucraina).          
Prin efortul întregii echipe, am predat în Cernăuți, Ucraina către Dl. Oleg Laguza reprezentant Esfir’ Charity Foundation din Kiev, un camion de mari dimensiuni încărcat cu donațiile noastre: produse alimentare (făina, orez, ciuperci, fasole. mazăre, gogoșari, porumb, castraveți, paste, ulei, măsline, conserve de carne, conserve de roșii și legume), produse de igienă și de curățenie, produse de primă necesitate (haine groase de iarnă pentru bărbați, femei și copii, saci de dormit, pilote, produse și jucării pentru copii, materiale sanitare, paturi medicale și saltele) pentru cei aflați în suferință în Ucraina, pentru românii și familiile acestora care trăiesc în Ucraina. Împreună cu colegii Philip Stremțan de la Sucursala AORR Cluj, Adrian Zaporojan de la Sucursala AORR Sibiu și Vasile Ruscovan de la Asociația Ruscovan din Cluj am purtat discuții extrem de interesante cu etnici români din Cernăuți: Dl. Serhii Hakman – director adjunct al Centrului Regional de Perfecționare a Calificării din Cernăuți, geopolitician și doctor în științe istorice;Dl. Dr. Neurochirurg pediatru Aurel Roșca – director medical al Spitalului Clinic de copii din Cernăuți, Președinte al Societății Medicale Regionale „ Isidor Bodea” și consilier în Consiliul Regional Cernăuți;Iulia Grițcu Andrieș – deputat al Consiliului Regional Cernăuți și expert în dezvoltare economică locală;Angela Saka – șef birou Interpol Cernăuți;Carolina Jitaru – jurnalist și realizator emisiuni Radio Ucraina secțiunea în limba română; artist/participant la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, România.          
Am primit recunoașterea muncii noastre și mii de mulțumiri pentru susținerea umanitară acordată în lupta împotriva agresorului rus. A fost atât de emoționant…ne-au povestit cu lacrimi în ochi ce trăiesc, cum milioane de ucraineni au fost alungați din casele, școlile, spitalele sau locurile lor de muncă!          
Noi suntem astăzi martorii consacrării unui stat liber și suveran în granițele sale independente, un stat făuritor al unei istorii prestigioase dar și al unei democrații reale, din păcate toate acestea prin jertfa de sânge a poporului ucrainean!          
Am hotărât să rămânem uniți în continuare și dedicați ajutorului umanitar!          
Facem ce trebuie! Haideți cu noi!         
Cel mai mare rău dintre toate este propria noastră ignoranță! – PLATON    
        
Sperăm să putem organiza în primăvară o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți, avem atâtea de construit împreună! Dar pentru aceasta și pentru dezvoltare avem nevoie înainte de toate de PACE!          
Mulțumim celor peste 50 de prieteni donatori! Mulțumim sponsorilor noștri pentru ajutor și pentru donații!          
Slavă tuturor celor care ajută și apără libertatea!   Sponsori principali: STRYKER ROMÂNIA  și  STRĂULEȘTI LAC ALFA S.A. și sponsori donatori de produse: CONDOR S.A. București și SIGMA Bistrița Năsăud.

Despre Admin_S 66 de articole
Head_Admin WebCom Responsible

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*