Observatorul Militar: România, prima participare la competiția militară internațională MILCOMP-CIOR

Preluare din Presa Militara / Observatorul Militar Nr. 31/2022:

http://presamil.ro/romania-prima-participare-la-competitia-militara-internationala-milcomp-cior/

“Șapte militari rezerviști voluntari, membri ai Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), au reprezentat România, pentru prima dată, la competiția militară internațională MILCOMP-CIOR, care s-a desfăşurat în perioada 30 iulie-5 august, în Grecia.

CIOR, Confederația interaliată a ofițerilor în rezervă, este formată din state membre NATO și alte națiuni participante (34 de țări în total), reprezentând 1,3 milioane de rezerviști.

 CIOR este cea mai mare organizație de ofițeri militari în rezervă din lume. CIOMR, Confederația interaliată a ofițerilor medicali în rezervă, este o asociație care reunește rezerviști medicali și colaborează cu comitetul COMEDS, format din șefii serviciilor medicale din țările membre NATO.

Cea mai mare întâlnire anuală a acestor două organizații are loc în comun, în fiecare vară, într-o țară diferită, și este organizată de un membru separat al CIOR/CIOMR în fiecare an.

Până acum, congresul a avut loc la Praga, Republica Cehă, la Quebec, în Canada, și în Estonia. Anul acesta, Grecia a găzduit congresul în capitala sa, precum și în zonele învecinate.

“După prima participare la această competiție, am  învățat că nu contează cât de bun sportiv ești dacă nu există spirit de echipă. Am putut să înțeleg cum pot fi influențate rezultatele de lipsa integrității echipei și de lipsa spiritului de sacrificiu. La aceste probe trebuie să ai mușchi, dar să îi folosești cu capul.”

Sublocotenent (r) Bogdan Jar

Peste 250 de sportivi participă la pentatlonul militar al CIOR în fiecare an. Evenimentul sportiv este organizat ca parte a Congresului anual de vară. Națiunea gazdă organizează o Competiție Militară (Milcomp).

Programul de pregătire al lotului român s-a desfășurat cu sprijinul AORR,  echipa fiind coordonată de maiorii (r) Laurențiu Bocioacă și Mihnea Bolintineanu. Cei șapte sportivi români au fost selecționați anul trecut, în cadrul unor cantonamente desfășurate la baza Izvorani, în colaborare cu Comitetul Olimpic Sportiv Român.

Competiția Militară CIOR, care se desfășoară timp de trei zile, este o competiție pe echipe, în care fiecare membru trebuie să finalizeze fiecare probă din cadrul competiției.

Competiția constă în trageri cu pistol și pușcă în prima zi, cursă cu obstacole și înot utilitar în a doua zi, și orientare cu sarcini suplimentare, precum estimarea distanței, citirea hărților și aruncarea grenadei de mână în a treia zi. Unele dintre cele mai importante momente ale competiției sunt detaliate mai jos.

La acest eveniment au luat parte 38 de echipe din 10 state: Finlanda, Danemarca, Elvetia, SUA, România, Marea Britanie, Țările de Jos, Estonia, Suedia și Germania. Țara noastră a participat, pentru prima dată, la o competiție internațională dedicată rezerviștilor, cu două echipe și o rezervă.

Prima echipă a fost formată din caporal (r) Stremtan Nicole Phillip, sergent (r) Goga Octavian și plutonier major (r) Mircea Pocol. Echipa a doua a fost formată din sublocotenent (r) Bogdan Jar, soldat (r) Irina Ungureanu și caporal (r) Marian Cosma. Rezervă a fost soldat (r) Darius Perde.

Organizatorii greci au făcut schimbări de ultim moment. Au fost timpi mari de așteptare la fiecare activitate, ceea ce le-a creat disconfort echipelor din vest. În schimb, noi ne-am adaptat cu ușurință condițiilor. Ar fi fost bine să se introducă proba de “răbdare”, la care cu siguranță noi am fi obținut locul I.

I-am simțit pe greci, în permanență, alături de noi. Ne-au susținut ca și când am fi fost aceeași nație. În scurtele momente libere, ne-au spus că sunt mândri că regiunea balcanică este reprezentată de noi și că, la fiecare probă, s-au rugat pentru noi, a relatat sublocotenentul (r) Bogdan Jar.

Primele probe (pista cu obstacole și înot cu obstacole) au avut o durată destul de scurtă, multe echipe nereușind să încheie în timpul limită.

Cea mai solicitantă probă a fost marșul militar cu orientare pe o distanță de peste 15 km, cu 18 puncte de control, la fiecare trei puncte de control fiind schimbate hărțile (orientare după punctele cardinale, latitudine și logitudine și grade).

Terenul montan, cu diferență de înălțime de 1000 metri cumulat, a inclus zone de vegetație arsă, teren instabil și lipsa umbrei a înăsprit și mai mult condițiile.

La clasamentul general, România a ocupat, cu echipa 2, locul 26, și cu echipa 1, locul 35, primele trei locuri fiind ocupate de Germania și Olanda. Țara noastră a fost deja invitată să participe la competiția de anul viitor, care se va desfășura la Helsinki, în Finlanda.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*