Filiala Constanța a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), prezentă la manifestările organizate cu prilejul Zilei de 9 Mai 2022

            Comenduirea Garnizoanei Constanța a organizat o serie de activități omagiale la monumentul Eroilor Independenței României din parcul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu prilejul Zilei de 9 mai, sărbătoare cu multiple semnificații pentru națiunea română și în plan internațional, la care au participat și membri din conducerea Filialei Constanța a Asociației Ofițerilor din România (AORR).

            În primul rând, este vorba despre împlinirea a 145 ani de când România a devenit stat unitar si independent in urma Razboiului din 1877-1878. In această măreață zi de 9 Mai 1877 Mihail Kogalniceanu, ministru de externe la acea vreme, afirma in Camera Deputatilor: ,,Suntem independenți… suntem națiune de sine stătătoare… suntem dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă. Guvernul va face tot ce va fi în putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută în Europa.” A doua zi, pe 10 mai 1877, cele Doua Camere ale Parlamentului reunite au proclamat și votat Independența României, iar Domnitorul Carol I a promulgat-o, fiind apoi publicată în Monitorul Oficial.

        În al doilea rând, s-a comemorat Ziua Europei, ocazie în care s-a menționat importanța semnării ,,Declarației Schuman”, la 9 mai 1950, reper cronologic de afirmare a unității și solidarității  europene. În acest sens, fostul ministru francez de externe, Robert Schuman afirma: „Europa nu se va crea dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor determina în primul rând o solidaritate de fapt.”

            În al treilea rând, la această dată s-a aniversat și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, unul dintre cele mai devastatoare conflagrații din istoria lumii.

            Toate cele trei evenimente omagiate au cuprins o importanță mai mare în contextul în care la granițele României este un război în plină defășurare între Rusia și Ucraina, conflict sângeros care generează multe îngrijorări și tristețe în cadrul națiunii române, în condițiile în care pacea în Europa este în pericol, iar liderii Uniunii Europene și cei ai NATO depun eforturi diplomatice și militare susținute, inclusiv prin cooperarea cu România, țară membră cu drepturi depline în aceste două organizații internaționale.

            Demn de remarcat este faptul că la aceste festivități au participat și personalități din administrația publică constănțeană, în frunte cu domnul prefect Silviu-Iulian Coșa, precum și personalități militare cum ar fi domnul contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotei Maritime Române. Totodată, alături de autoritățile locale au participat marinari militari și cadre militare din Ministerul Afacerilor Interne.

            Se cuvine a menționa, în mod deosebit, că la aceste momente solemne, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) a fost reprezentată de domnul colonel în rezervă Aurel Bandraburu, președintele Filialei Constanța a AORR, precum și domnul sublocotenent rezervist voluntar Marinel Hărătău, vicepreședintele al acestei filiale.

            Prezența la aceste momente festive a fost și din partea altor asociații ale cadrelor militare, menționându-se în mod special și Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Constanța, reprezentată prin președintele acesteia, domnul colonel în retragere Remus Macovei.

Slt.(rez. Vol.) Marinel Hărătău

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*