Moment istoric pentru AORR: lansarea cărții “AORR – puternică, activă, responsabilă”

Moment istoric pentru AORR: lansarea cărții "AORR - puternică, activă, responsabilă"

AORR a lansat, în seara zilei de 7 septembrie 2021, la sala „Bizantină” a Cercului Militar Național, cartea sa de căpătâi „Asociația Ofițerilor în Rezervă din România – puternică, activă, responsabilă”, Editura Militară București și realizată de un colectiv de autori membri ai AORR, coordonat de gl.bg. (ret.) Vasile Băețelu și gl.lt. (ret.) Virgil Bălăceanu.

Lansarea cărții s-a desfășurat într-o atmosferă academică și colegială, având invitați din cadrul personalităților marcante din mediul academic, militar și al structurilor asociative: dl.academician Victor Voicu, membru de onoare al asociației, dl. George Păunescu, membru de onoare al asociației, dl. Viorel Manole, directorul executiv al PATROMIL, generali și ofițeri din partea Ministerului Apărării Naționale (DRPCVP, DGMRU, UNAp, Observatorul Militar), reprezentanți ai altor structuri asociative, membri plini, asociați și simpatizanți ai asociației, precum și reprezentanți ai sponsorilor. De asemenea, au fost invitați și reprezentanți ai Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului de Independență din R. Moldova (UNVRIRM).

Cartea prezintă experiența membrilor asociației în slujba apărării României, precum și în cadrul NATO și definește personalitatea asociației în sistemul structurilor asociative din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională (SAOPSN).

Lucrarea reunește teme interesante și relevante pentru profilul asociației: istoricul AORR, rezerva armatei între nevoile apărării și realitate, mobilizarea și voluntariatul destinate apărării, mobilitatea militară, sprijinul industriei naționale de apărare, suportul activității rezerviștilor voluntari, rezolvarea problemelor sociale și a celor de sănătate ale rezerviștilor armatei, colaborarea cu Ministerul Apărării Naționale, comisiile de specialitate ale Parlamentului României, implicarea asociației în sărbătorirea centenarului Marii Uniri 1918. De asemena, sunt dezbătute pe larg activitatea în cadrul Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă (CIOR) și colaborarea internațională bilaterală cu alte asociații ale rezerviștilor armatelor din statele aliate și partenere.

Prin conținutul său, cartea informează societatea românească cu problemele rezerviștilor armatei și reprezintă un instrument de lucru la îndemâna asociației, putând deveni o sursă de inspirație și pentru alte structuri asociative.

Lucrarea lansată recent poate fi folositoare oricărui doritor pasionat de cunoașterea istoriei recente, dar dense a AORR și, în principal, cadrelor militare active, în rezervă și în retragere, care doresc să-și onoreze, în orice împrejurare și până la capăt, jurământul sacru față de țara căruia i-au dedicat întreaga lor viață și competență profesională. Și nu în ultimul rând, tinerilor colegi din corpul rezerviștilor voluntari, al căror entuziasm și dedicare sunt foarte cunoscute și apreciate.