Prezentare de carte: Apărarea anti-rachetă și România euroatlantică

Prezentare de carte: Apărarea anti-rachetă și România euroatlantică

Autor: Darius-Antoniu Ferenț

 membru susținător al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, sucursala Cluj

 

Cartea a apărut în anul 2020, la Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca

 

În cadrul lucrării, am prezentat sistemul anti-rachetă al NATO și consecințele politico-militare pentru România ale implementării scutului anti-rachetă de la Baza 99 Deveselu.

Obiectivul acestei cărți este de a surprinde faptul că amplasarea unui scut anti-rachetă în România are doar consecințe pozitive pentru țara noastră. De asemenea, în cadrul lucrării, am demontat ideea propagandei ruse conform căreia sistemul NATO împotriva rachetelor balistice ar fi unul ofensiv și îndreptat împotriva Federației Ruse. Un alt obiectiv se referă la evidențierea importanței amplasării sistemului Aegis Ashore la Deveselu, pentru securitatea și apărarea României, respectiv a spațiului european în fața unui atac cu rachete balistice și/sau de croazieră.

La nivel național numărul lucrărilor de specialitate și al articolelor științifice care abordează tema apărării anti-rachetă este destul de restrâns, ceea ce determină o cunoaștere incompletă a importanței sistemului defensiv al NATO din Europa și a rolului pe care îl joacă România în cadrul apărării integrate anti-rachetă a Alianței Nord-Atlantice. Abordarea unei lucrări cu tematica scutului anti-rachetă din România contribuie la consolidarea nivelului de cunoaștere din domeniul apărării anti-rachetă și la valorificarea științifică a importanței sistemului amplasat la Deveselu pentru securitatea națională a României.

Cartea are patru capitole. Am urmărit abordarea amenințării cu rachete balistice și chestiunea scutului anti-rachetă de la general la particular. Astfel, în primul capitol al cărții, am identificat trăsăturile războiului modern de generația a 4-a și am subliniat rolul rachetelor balistice în secolul XXI. De asemenea, am menționat faptul că amenințarea cu rachete balistice și de croazieră este o problemă de actualitate la adresa securității internaționale.

 

În al doilea capitol am identificat principalii actori statali care dețin rachete balistice și care, prin programele lor de înarmare, reprezintă o amenințare la adresa securității spațiului euro-atlantic. Am subliniat necesitatea scutului anti-rachetă, prezentând originile acestui sistem defensiv, alături de avantajele și dezavantajele sale.

În al treilea capitol am abordat un scurt istoric al programelor de apărare împotriva rachetelor balistice, proiectul american anti-rachetă pentru continentul european, hotărârile luate în privința apărării împotriva rachetelor balistice la Summit-urile NATO. De asemenea, în cadrul acestui capitol am prezentat prevederile Acordului dintre România și SUA privind amplasarea scutului anti-rachetă și considerentele de ordin strategic care au determinat amplasarea scutului anti-rachetă la Deveselu.

În ultimul capitol al cărții am demonstrat rolul pur defensiv al sistemului amplasat la Deveselu, precum și consecințele care rezultă din implementarea scutului anti-rachetă al NATO în România, alături de implicațiile pentru țara noastră ale participării la programul „European Phased Adaptive Approach”. Tot în acest capitol, am subliniat prin argumente credibile faptul că amenințările venite din partea Rusiei nu reprezintă pentru țara noastră o consecință negativă a implementării scutului anti-rachetă, întrucât sistemul împotriva rachetelor balistice este invocat drept un pretext pentru sporirea înarmării Rusiei cu rachete purtătoare de încărcătură nucleară. De asemenea, am punctat neînțelegerile survenite între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii pe fondul Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare și propaganda rusă în privința scutului anti-rachetă. Am surprins faptul că declarațiile oficialilor ruși referitoare la apărarea anti-rachetă a NATO sunt pur propagandistice, la mijloc aflându-se interese de ordin strategic. Totodată, am prezentat principalele rachete balistice ale Rusiei și impactul dislocării lor, în poziții cheie, asupra securității și stabilității regionale și internaționale.

În cadrul lucrării am evidențiat rolul și importanța componentei verticale, a spațiului aerocosmic, a sistemelor aerospațiale de supraveghere, avertizare timpurie, alertare și a performanțelor noii generații de sisteme de lovire de înaltă precizie.