AORR protestează față de taxarea pensiilor militare de stat, prin memorii trimise principalelor instituții la nivel național și internațional.
Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) reacționează la măsurile recente pentru taxarea pensiilor militare de stat cu până la 85%, printr-o serie de memorii adresate principalelor instituții cu atribuții relevante: Curtea Constituțională a României, Avocatul Poporului, Președintele României, Primul ministru, Senat, Camera Deputaților, NATO, Parlamentul European și Comisia Europeană.
Redăm un fragment al memoriului AORR în legătură cu taxarea pensiilor militare de stat:
Pensia militară de stat reprezintă o recompensă acordată persoanelor care şi-au dedicat, integral sau cea mai mare parte din viaţa lor profesională, patriei și organismului militar. În război sau pe timp de pace, în cazărmi, în aplicații, în teatrele de operații, în misiunile de asigurare a ordinii publice sau în urgențele civile militarii și-au făcut întotdeauna datoria față de țară și popor, unii dintre aceștia făcând sacrificiul suprem. Au îndurat disciplina și privațiunile carierei militare, și-au sacrificat sănătatea, și-au neglijat familia, au fost răniți sau și-au pierdut viața știind că, după 25 ani de serviciu, ei sau urmașii se vor bucura de o pensie decentă.
În ultimii 30 ani, însă, pensiile militare au fost supuse unui continuu asalt al clasei politice, legislația în domeniul pensiilor militare a fost permanent schimbată, iar drepturile militarilor au fost supuse unor restrângeri succesive. Armata a fost și este încă ținta unor atacuri ale politicienilor, care pornesc de la ideea greșită că vor căpăta notorietate și încredere atacând una dintre instituțiile de bază ale oricărui stat, care s-a bucurat și se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației dintre toate instituțiile și autoritățile din România. Spre exemplu, cel mai recent sondaj de opinie, realizat în martie 2020, arată că, dintre autoritățile publice, cel mai ridicat nivel de încredere îl are Armata (88,2%), iar cel mai mic îl au Guvernul (43,3%) și Parlamentul (39,1%).
Asaltul asupra militarilor și pensiilor lor este în plină desfășurare, chiar în acest moment pe rolul Parlamentului se află cel puțin alte trei proiecte de lege care vizează amputarea pensiilor militarilor și ”nivelarea” lor, prin instituirea unor taxe exorbitante de până la 90-95%, ceea ce va conduce la lipsirea de conținut a dreptului la pensie militară. Aceste inițiative continuă șirul abuzurilor comise de Guvern, care, prin mai multe ordonanțe de urgență emise în ultimii ani, a micșorat baza de calcul a pensiilor militare și a abrogat actualizarea acestora în raport cu solda militarilor activi. În schimb, nici Parlamentul, nici Guvernul nu au făcut nimic pentru eliminarea decalajelor majore între pensiile cadrelor militare care au ieșit la pensie în diferite perioade, sub imperiul unor legi diferite.
Ne opunem oricărei inițiative a Parlamentului sau a Guvernului care are drept scop golirea de conținut a pensiilor militarilor prin aplicarea dublei impozitări și instituirea unor taxe sau impozite excesive. Solicităm cu fermitate eliminarea din legislație a unor asemenea prevederi și adoptarea unor acte normative care să asigure stabilitatea și echitatea pensiilor militare deoarece numai în acest mod se pot demonstra respectul față de organismul militar și recunoștința față de sacrificiile militarilor.
Mai jos puteti găsi memoriile integrale, așa cum au fost trimise instituțiilor menționate.
- Memoriu către CCR
- Memoriu către Avocatul Poporului
- Memoriu către Președintele României
- Memoriu către Primul ministru
- Memoriu către președintele Senatului
- Memoriu către președintele Camerei Deputaților
- Memoriu către Secretarul General NATO
- Memoriu către Secretarul General Adjunct NATO
- Memoriu către președintele Parlamentului European
- Memoriu către președintele Comisiei Europene
Distribuie:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)