ComunicateEvenimente

O delegație AORR a participat la Congresul de Iarnă al Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă

O delegație AORR a participat la Congresul de Iarnă al Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă

În perioada 19 – 21.02.2020, o delegație a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), din care au făcut parte col. (r) dr. Crăișor-Constantin IONIȚĂ și slt. (rz.v) Cătălin FLOREA, au participat la reuniunea Congresului de Iarnă al Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă (CIOR) și Confederației Interaliate a Ofițerilor Medici în Rezervă (CIOMR), ce s-a desfășurat în noul sediu al NATO HQ de la Bruxelles, în Belgia. Participarea a fost sprijinită de Reprezentanța Militară a României la NATO și UE, personal de șeful acesteia, domnul gl.lt. dr. Dumitru SCARLAT.

Scopul Congresului CIOR/CIOMR a fost de a discuta și aproba rolul crescut al Forțelor de Rezervă în viitorul Concept Strategic aliat, iar obiectivele au constat în discutarea amendării Statututului CIOR, posibilitatea reprimirii/primirii a noi membri, organizarea unui nou curs pentru „tinerii ofițeri în rezervă (Young Reserve Officers/YROs)” sub denumirea de Reserve Officers Workshop (ROW), dezvoltarea spațiului digital al CIOR, precum și revederea și modificarea regulamentului  competițiilor militare organizate de confederație – MILCOMP.

 

Membrii delegației române au prezentat propuneri concrete în cadrul subiectelor abordate și au primit propunerea Comitetului YRO de a organiza un curs YROS anul viitor sau în 2022 în România. S-a transmis reprezentanților asociațiilor participante un chestionar privind folosirea Forțelor de Rezervă în cadrul NATO, chestionar care trebuie completat până la 31.03.2020.

Pe timpul congresului, delegația română a avut mai multe întâlniri bilaterale cu membrii asociațiilor participante și subliniem în primul rând întâlnirea cu delegația germană condusă de domnul lt.col. (r) Marc Lemmermann, vice-președintele pentru relații internaționale al Asociației Federale a Ofițerilor în Rezervă (VdRBw), prilej cu care s-a propus și discutat despre posibilitatea încheierii unui Protocol de colaborare între cele două asociații pe linia pregătirii Forțelor de Rezervă. Ofițerul german a primit cu entuziasm propunerea noastră urmând să o supună aprobării Consiliului executiv al asociației sale, astfel încât protocolul să fie discutat și semnat cu prilejul Summit-ului de Vară al CIOR.

Totodată, anunțul făcut de reprezenanții AORR privind semnarea, în luna ianuarie 2020, a unui Protocol de colaborare cu Uniunea Națională a Veteranilor din Războiul de Independență din Republica Moldova (UNVRIRM) a fost primit cu mare interes atât de membrii Consiliului, cât și de Comitetul de Outreach (informare / mobilizare), care a solicitat datele de contact ale structurilor de conducere ale asociației moldovene pentru a demara procedura de accedere, în calitate de membru „observator”, la CIOR. AORR și-a asumat responsabilitatea să susțină acest proces atât prin facilitarea legăturii CIOR cu UNVRIRM, cât și prin asistența directă acordată fraților moldoveni, atunci când aceștia o solicită.

Download