Preşedintele României acordă AORR Medalia Comemorativă “Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”

Preşedintele României acordă AORR Medalia Comemorativă "Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului"

În data de 28 noiembrie 2019, la Palatul Cotroceni, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) a fost distinsă cu Medalia Comemorativă “Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” de către preşedintele României, Klaus Johannis. Din partea AORR a participat preşedintele asociaţiei, gl. lt. (rtr.) dr. Virgil Bălăceanu. În cadrul acestui eveniment au fost recunoscute meritele mai multor instituţii militare şi civile, susţinătoare ale tradiţiei militare româneşti.

Prin conferirea Medaliilor „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” îmi doresc să exprim recunoştinţa statului român pentru sacrificiul înfăptuit de generația Marii Uniri pe câmpul de luptă al Războiului de reîntregire, a spus preşedintele României în alocuţiunea sa.

Complexul Expo-Memorial Itinerant "Glorie ostaşilor români"

Amintim că unul dintre proiectele majore ale AORR, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost realizarea Complexului Expo-Memorial Itinerant “Glorie ostaşilor români”, dedicat eroilor care s-au jertfit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Concretizat sub forma unei structuri impresionante, complexul expo-memorial serveşte drept mărturie istorică, memorial închinat eroilor, omagiu adus armatei române, precum şi lecţie de istorie publică. Monumentul a fost inaugurat la Alba Iulia, pe 30 nov 2018 şi măsoară 23 de metri înalţime, exact la fel ca Monumentul Unirii, dezvelit în acelaşi moment şi în acelaşi loc istoric. Acest proiect ambiţios nu ar fi fost posibil fără susţinerea Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir”.

 În paralel, AORR a fost un actor activ la intersecţia între mediul militar şi societate, implicându-se în organizarea mai multor acţiuni, printre care:

  • un atelier de lucru privind adecvarea apărării, în parteneriat cu Statul Major al Apărării și Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”;
  • o dezbatere împreună cu Comisia de Apărare, Ordine publică și Siguranță națională din Camera Deputaților cu privire la starea Armatei României si necesitatea dezvoltării Forțelor de Rezervă/Trupelor Teritoriale;
  • participarea activă în programul de recrutare, formare şi pregatire a rezervistilor voluntari.

Cel mai recent proiect de amploare al AORR este organizarea Conferinţei Internaţionale a Experţilor SECDEF19, în parteneriat cu Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară- PATROMIL şi instituţii academice din Polonia.