La câţiva ani de la apariţia rezerviştilor voluntari – o nouă categorie de personal destinată să ajute la împrospătarea forţelor din rezerva armatei – nu există încă o perspectivă clară asupra viitorului lor, dar nici nu s-a pierdut speranţa că vor putea îndeplini un rol important în apărarea ţării. Oricum ar fi, pentru a evolua rezerviştii voluntari trebuie să stabilească o relaţie de sprijin reciproc cu militarii activi.
Aşa se poate rezuma discursul rostit de sg. (rz.v.) Horia Scarlat, membru al Asociaţei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR), în deschiderea Conferinţei Internaţionale a Experţilor, care a avut loc săptămâna trecută la Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”.
“Noi rezerviștii voluntari suntem cei care, la fel ca mulți dintre dumneavoastră, am învățat din armată că atunci când crezi că nu mai poți, descoperi că poți mai mult, iar dacă știi ce vrei este imposibil să nu găsești ceea ce cauți. Printre oameni ca dumneavoastră, care ne-au instruit și ne-au format ca militari, am redescoperit ce înseamnă respectul și loialitatea, ce înseamnă echipa, încrederea și curajul, ca într-un final să redescoperim încă odata că suntem suma acțiunilor noastre care într-o mare măsură depind de modul în care ne utilizăm cele mai bune deprinderi pe care le avem, iar toate acestea sunt parte din tot ce avem noi de oferit armatei române”, a spus domnul sg. (rz.v.) Horia Scarlat.
Reprezentantul rezerviştilor voluntari din AORR s-a referit şi la colaborarea cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Statul Major al Apărării, demarată în acest an. Printre alte subiecte, discuţiile se concentrează pe amendarea Legii 270/2015 şi pe dezvoltarea unei legislaţii adecvate pentru colaborarea cu angajatorii din mediul civil.