AORR, co-organizator şi participant la o conferinţă internaţională pe tema securităţii regionale, în Polonia

AORR, co-organizator şi participant la o conferinţă internaţională pe tema securităţii regionale, în Polonia

În perioada 17 – 18.10.2019, s-au desfășurat la Ostrowiec Swietokrzyski, în Polonia, lucrările Conferinței Internaționale la nivel experți cu tema ”From Intermarium to Three Seas Initiative. Integration and Collective Security Conceptions in Central and Eastern Europe in the 20th and 21st Centuries”. Activitatea a fost organizată de Colegiul de Afaceri și Antreprenorial și Institutul Central European de Cercetare și Analiză Strategică (CIRSA), sub egida Biroului Securitatii Nationale de la Președinția poloneză.

La activitate au participat un număr însemnat de experți din mediul universitar polonez și internațional, din Ministerul polonez al Apărării, CIRSA și structuri de educație și instrucție NATO, reprezentând 10 țări.

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România a participat, în calitate de coorganizator, printr-o delegație formată din: lt. (r) Valentin BERCA și d-na dr. Alba Iulia Catrinel POPESCU.

Principalele teme abordate în cadrul conferinței s-au referit la: rivalitatea NATO-Rusia; rolul jucat de Europa Centrală și de Est integrată în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în jocul geopolitic regional; divizarea UE sau contrabalansarea puterii franco-germane; legătura dintre statele participante la inițiativă; construcțiile politice și economice ale secolului al XXI-lea; statutul Ucrainei în noul echilibru de putere.

Un moment important din istoria relatiilor de prietenie dintre România și Polonia a fost remarcat în deschiderea lucrărilor conferinței – în urmă cu 80 de ani, în noaptea de 17-18 octombrie 1939, Guvernul polonez aflat în exil era primit cu drag, dar și cu maximă responsabilitate, în somptuosul palat Jean Mihail din Craiova, transformat astăzi în Muzeul de Artă.

La invitația organizatorilor, d-na Alba Popescu a moderat unul dintre paneluri și a acordat un interviu la un post de televiziune local,

La invitația organizatorilor, d-na Alba Popescu a moderat unul dintre paneluri și a acordat un interviu la un post de televiziune local.