AORR asigură prima participare românească la un eveniment internaţional destinat tinerilor ofiţeri în rezervă
În perioada 4-9 august 2019, pentru prima dată, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) a susţinut participarea a doi membri la un curs internaţional destinat tinerilor ofiţeri rezervişti. Young Reserve Officers Workshop (YROW) s-a desfăşurat la Tallinn, Estonia, în cadrul unei manifestări mai ample – Congresul de Vară al Confederaţiei Internaţionale a Ofiţerilor Rezervişti (CIOR), organizaţie afiliată la NATO – eveniment de referinţă care strânge în fiecare an sute de ofiţeri în rezervă din toată lumea.
YROW a adunat peste 70 de participanţi din 13 ţări membre sau partenere NATO. Din partea României au fost prezenţi lt. (rz.) Geani ANGHELUŢĂ şi slt. (rz.v.) Cătălin FLOREA. Scopul cursului este de a oferi cunoștințe de bază ofițerilor juniori în rezervă din NATO și din țările partenere, care pot fi utile indiferent de arma sau de specializarea fiecăruia. Concret, sunt susținute prezentări despre drept internațional umanitar, planificare operații, planificarea asigurării medical, relații interculturale, diversitate în mediul militar, comunicare strategică, operații de informare, psihologice și cibernetice. Alegerea acestor teme, situate la granița dintre mediul militar și cel civil, vine în întâmpinarea competențelor pe care mulți cursanți le au deja, ca specialişti în domeniul civil, și oferă o punte către specializări corespunzătoare în mediul militar.
La jumătatea Congresului de Vară CIOR a avut loc un simpozion, eveniment de o zi care i-a reunit pe participanții de la mai multe secțiuni pentru dezbateri pe o temă interesantă și oarecum inedită: generația de mileniali și războiul hibrid. Lucrările s-au desfăşurat într-un registru direct şi pragmatic, în contextul incompatibilității între tineri și valorile conservatoare caracteristice armatei. S-a discutat intens despre metode de atragere a tinerilor către armată, despre felul în care competențe netradiționale (cum ar fi cele rezultate din jocurile video) pot fi transformate în competențe militare. Printre vorbitorii de la simpozion s-a aflat chiar loctiitorul comandantului Comandamentului Aliat pentru Operatii (DSACEUR), generalul Sir James Everard.
Cursul a culminat cu simularea unei negocieri în Statul Major Militar Internațional NATO, pe fondul unei crize fictive izbucnite în Marea Nordului. Dincolo de conţinutul cursului, YROW a constituit o ocazie pentru a face schimb de experienţă cu colegi din alte ţări şi a dezvolta relaţii noi – un capital valoros pentru demersurile de dezvoltare a rezervei voluntare întreprinse de AORR. De asemenea, românii au câştigat distincţii simbolice pentru rezultatele obţinute în activităţile de la curs.
Delegaţia românească a avut şi onoarea de a fi primită la Ambasada României în Republica Estonia, de către doamna ambasador Mihaela Căamărășan. A avut loc o discuție deschisă despre rezerva armatei și despre cooperarea civil-militară.
În legătură cu participarea din acest an, conducătorul delegaţiei româneşti de la Congresul de Vară CIOR 2019, gl. lt. (ret.) dr. Virgil Bălăceanu, a comentat: “În 2019, AORR a susținut fnanciar, mai ales cu sprijinul sponsorilor dar și prin acoperirea cheltuielilor de către participanți, acolo unde s-a putut, participarea a doi ofițeri, unul din rezerva operațională și un rezervist voluntar. În anii următori, dorim implicarea altor rezerviști voluntari, membri ai asociației, în cadrul unor evenimente CIOR – fie la YROW, fie la competiția MILCOMP sau la cursul de limbi străine al CLA. Încercăm să stabilim o colaborare în acest sens cu Statul Major al Apărării. Sunt convins că vom continua să ne remarcăm, demonstrând că rezerva Armatei Române este unul dintre pilonii pe care se sprijină siguranța națională și relația nostră cu aliații din NATO”.
Evenimentul a fost prezentat şi de Observatorul Militar, prin ochii unuia dintre participanţi, slt. (rz.v.) Cătălin Florea.
Sursă: CIOR
Distribuie:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)