Participarea la o nouă ședință a Consiliului Consultativ al Militarilor în Rezervă și în Retragere (CCMRR)
După definitivarea proiectului de OUG precizat în ședința anterioară și la care a lucrat, timp de o săptămână, un Grup de lucru stabilit din experți ai structurilor asociative și MApN, la data de 02.08.2019 au avut loc, la sediul MApN (localul M-100), lucrările unei noi ședințe a Consiliului Consultativ al Militarilor în Rezervă și în Retragere (CCMRR). Ședința a fost condusă de coordonatorul CCMRR, consilierul ministrului apărării naționale, dl. gl.lt. (r) dr. Marian TASE și au participat 13 reprezentanți și specialiști ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), Asociației-Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), Asociației Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ADMRR), Asociației Militarilor Participanți în Teatrele de Operații (AMPTO) și Asociației Militarilor din România (ROMIL), împreună cu reprezentantul Casei Sectoriale de Pensii a MApN (CSP). AORR a fost reprezentată de Președintele Asociației, dl. gl. lt. (r) dr. Virgil BĂLĂCEANU și col. (r) dr. Crăisor-Constantin IONIȚĂ.
Ședința a îmceput cu prezentarea de către reprezentantul CSP, col. Iordan, a unor simulări efectuate pe marginea a două elemente ce alcătuiesc baza de calcul a pensiilor militare de stat – salariul/sporul de merit și sporul de dispozitiv (care nu este prevăzut în lege). Simularea s-a efectuat pe noua Lege a salarizării nr. 153/2017 la data la care va fi finalizată (2022). S-a mai luat în calcul și o actualizare a îndemnizației/sporului de comandă. Menționăm că la ședința organizată miercuri la DRP, s-a prezentat o simulare pe proiectul Forumului, inițiat și elaborat la nivel AORR.
Ședința a continuat cu discuții privind transformarea proiectului de OUG deja elaborat de Grupul de lucru și avizat de CCMRR in Hotarare de Guvern si urgentarea promovarii acesteia în regim de urgență. Este vorba de cea referitoare la indexarea pensiilor militare de stat începând cu 01.01.2019; pensia suplimentară și actualizare/refacerea elementelor de calcul al pensiilor militare; actualizarea cadrului legislativ pentru cadrele militare care lucrează/au lucrat în industria de apărare. AORR a susținut că în actualul context este deosebit de contraproductiv să se înaiteze un proiect de OUG sau HG care să facă trimitere la pensiile militare de serviciu, dar care nu rezolvă problemele fundamentale legate de discriminare și eliminarea actualizării, existând riscul real de a nu se mai putea promova un al doilea proiect cu aceeași problematică, în speță, pensiile militare de serviciu.
Reprezentanții AORR au prezentat un proiect de OUG prin care să se asigure îinlăturarea tuturor inechităților existente între pensionarii militari care au îndeplinit aceleași funcții și care s-au pensionat în perioade diferite de timp, proiect elaborat de col. (r) Constantin MONAC. S-a decis organizarea unui alt Grup de lucru care să lucreze, în detaliu, acest proiect legislativ și care va incepe lucrul luni, 5 august, ora 9.00. Grupul va fi coordonat de col. Monac, iar din partea AORR va fi sprijinit de coloneii (r) Adi Stoican, Lung Dănuț și Doruleț Căprar.
S-a decis formalizarea participarii la Consiliu a structurilor asociative care au in componenta lor militari in rezerva si in retragere – pe baza invitațiilor pe care le va trimite Consilierul desemnat pentru coordonarea Consiliului.
S-a prezentat situatia întocmită de Comisia de analizare a contestațiilor la Deciziile de pensii, rezultând că, în perioada 2011 – 2019 au fost inregistrate aprox. 50.000 de contestații, iar actuala încadrare a comisiei nu permite soluționarea contestațiilor în timp real. Pentru rezolvarea acestui neajuns, s-a decis organizarea unui alt Grup de lucru care să identifice căi și modalități de optimizare a modului de lucru al Comisiei de analizare a contestațiilor.
Distribuie:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)