O delegație AORR s-a întâlnit cu atașatul polonez al apărării, colonelul Jerzy JANKOWSKI

O delegație AORR s-a întâlnit cu atașatul polonez al apărării, colonelul Jerzy JANKOWSKI

La 15 mai 2019, o delegație a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) condusă de gl.lt. (r) dr. Virgil BALACEANU, președintele AORR și din care a făcut parte col. (r) dr. Crăișor-Constantin IONIȚĂ, împreună cu dl. ing. Viorel MANOLE, directorul executiv al PATROMIL și cpt. cdor conf. univ. dr. ing. Cristian-Emil MOLDOVEAN, prorector pentru relații interuniversitare al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” (ATM), au avut plăcerea să se întâlnească cu atașatul polonez al apărării, colonelul Jerzy JANKOWSKI(POL-A), la sediul Ambasadei Republicii Polone la București.

Întâlnirea a avut loc ca urmare a solicitării de sprijin transmisă de Președintele AORR ambasadorului polonez, dl. Marcin WILCZEK, privind desfășurarea Conferinței Internaționale a Experților SECDEF 19 la București, în perioada 7 – 9 noiembrie 2019, organizată de AORR și ATM, împreună cu Colegiul de Business și Antreprenoriat de la Ostrowiec Świętokrzyski și Institutul polonez Central-European de Cercetare și Analiză Strategică (CIRSA). Dl. director Manole a avut ca scop atragerea industriei poloneze de apărare în organizarea unui panel destinat dezvoltării multinaționale a capabilităților de apărare și în realizarea unei expoziții de tehnică și armament. Discuțiile bilaterale s-au concentrat asupra cunoașterii stadiului în care se află pregătirea evenimentului științific internațional, precum și potențialele acțiuni concrete pe care Ambasada Republicii Polonia le poate întreprinde pentru a sprijini desfășurarea acestei conferințe. Îndeosebi, s-a solicitat atașatului militar ca Ambasada Republicii Polone să devină instituție de sprijin a conferinței, iar acest fapt să fie consemnat pe pagina web a conferinței. Dl. director Manole a solicitat intervenția acestuia la nivelul Ministerului Apărării polonez pentru organizarea, anul acesta, a întâlnirii Comitetului bilateral româno-polonez destinat dezvoltării capabilităților de apărare în aceeași perioadă și locație cu cea a SECDEF 19. Partea română s-a angajat să antameze aceeași discuție cu Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale.

Col. Jankowski a subliniat disponibilitatea Ambasadei Republicii Polone de a sprijini asociația noastră pe linia pregătirii și desfășurării conferinței, îndeosebi prin prezentarea și susținerea evenimentului la nivelul mediului academic militar și al instituțiilor din industria națională poloneză de apărare, solicitând participarea unor personalități poloneze din domeniul securității și apărării și chiar prin realizarea unor expoziții de armament.

Un punct separat în cadrul discuțiilor, dar în strânsă legătură cu desfășurarea SECDEF 19,   l-a constituit ideea dlui director Manole de a implica în acest eveniment industria turcă de apărare, prin organizarea unui Forum comun al Ministerelor Economiei din cele două tări la începutul conferinței, al cărui subiect de bază să-l reprezinte dezvoltarea bilaterală și, posibilă, trilaterală cu Polonia, a industriilor de apărare ale statelor respective.